Virginov Airbus A330 prinudno sletio zbog zapaljenog power banka

Prijenosni punjač mobitela spontano se zapalio u putničkoj kabini zrakoplova, pa je isti umjesto u London, sletio u Boston

Sandro Vrbanus petak, 5. srpnja 2019. u 17:00

Zrakoplov Airbus A330-343 Virgin Atlantica na letu VS138, koji je jučer poletio s njujorškog aerodroma JFK prema Londonu, samo sat vremena nakon polijetanja morao je prinudno sletjeti u Boston. Razlog – požar i dim u putničkoj kabini prouzrokovan samozapaljenjem elektroničkog uređaja. Putnici su primijetili kako su se iz jednog sjedala počeli pojavljivati vatra i dim. O tome su izvijestili članove posade koji su ubrzo ugasili požar, a zrakoplov je upućen u najbližu pogodnu zračnu luku.

Nakon neplaniranog slijetanja svih 217 putnika na siguran je način evakuirano iz zrakoplova, a policija i vatrogasci u Bostonu preuzeli su istragu slučaja. Ona je pokazala kako je uzrok požara bio elektronički uređaj – prijenosni punjač mobitela, odnosno power bank, smješten između jastuka sjedala. Istraga se nastavlja, a manja medicinska pomoć trebala je tek jednom putniku zbog udisanja dima.

Samozapaljenje elektroničkih uređaja nije ništa novo – do sada su zrakoplovi prizemljivani uglavnom zbog zapaljenih mobitela. Do ovakvih slučajeva najčešće dolazi zbog probijanja ćelija na litij-ionskim baterijama koje su, kada se oštete, iznimno zapaljive.