Plan Mete za EU: 10 eura mjesečno za Instagram ili Facebook bez reklama

Kao odgovor na nove propise Europske unije, prema kojima im se ograničava plasiranje ciljanih personaliziranih oglasa, u Meti predlažu naplatu Instagrama i Facebooka, za korištenje bez reklama

Sandro Vrbanus srijeda, 4. listopada 2023. u 15:30

Europska unija nedavno je, putem nadležnog irskog regulatora DPC, oštro kaznila Metu zbog nepoštivanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) prilikom plasiranja personaliziranih oglasa, a ta je kazna imala i mnogo dalekosežnije posljedice. Naime, presuda dovodi do toga da se kompaniju obvezuje europskim korisnicima ponuditi verzije svojih aplikacija, takve u kojima se privatni podaci ne koriste za ciljano oglašavanje.

Usluga bez personaliziranih oglasa mora se dati na raspolaganje onim korisnicima, koji izričito ne žele dijeliti svoje podatke s Instagramom ili Facebookom u svrhe oglašavanja. Bila je to početkom ove godine velika pobjeda europskih aktivista, a u Meti su nedavno počeli i s implementacijom plana, na koji su slijedom toga bili obvezani.

16 eura za Instagram+Facebook

Pisalo se nedavno da će korisnicima u Europskoj uniji biti ponuđena alternativa: ili će, kao do sada, dijeliti podatke s Metom i slijedom toga gledati prilagođene im oglase, ili će moći koristiti Instagram i Facebook – ali uz plaćanje pretplate. Svoj plan Zuckerbergova je kompanija nedavno predstavila i nadležnim institucijama za zaštitu privatnih podataka u EU, doznaje WSJ. Kako ne bi ugrozili svoje prihode, koji inače dolaze od oglasa, "čiste" verzije Instagrama i Facebooka naplaćivale bi se, i to ne baš malo.

Američki medij doznaje da je plan Mete naplaćivati otprilike 10 eura mjesečno za samo Instagram ili Facebook. Dodavanje svakog povezanog korisničkog računa, bilo s Instagrama ili Facebooka, koštalo bi oko 6 eura, planiraju u Meti. U slučaju da se pretplata ugovori na mobilnom uređaju, za nju bi se plaćalo 13 eura mjesečno, zbog visokih provizija koje uzimaju trgovine aplikacija. Pojednostavljeno, želite li svoj osobni Instagram i Facebook nastaviti koristiti bez reklama, plaćali biste to zadovoljstvo 16 eura svakog mjeseca.

Plan ima radni naziv SNA (subscription no ads), a europskim bi korisnicima mogao biti stavljen na raspolaganje u narednim tjednima ili mjesecima. No, prije toga nužno je da ga kao usklađenog s pravilima prihvate i europski regulatori. Sasvim je moguće, naime, da irski DPC ili službeni Bruxelles zabrane ovakav potez, pa primoraju Metu na nuđenje besplatne verzije svojih aplikacija, ali takve koja je usklađena s GDPR-om i ne plasira visoko personalizirane oglase.

Anketa Glasanje do 11.10.2023. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: