Potvrđen dogovor Oraclea i TikToka, rok za zabranu produžen

Američke vlasti načelno su odobrile Oracleu i Walmartu preuzimanje TikToka, a izbacivanje iz trgovina aplikacija i zabrana možda se niti ne dogode prije toga

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. rujna 2020. u 13:35

Američki predsjednik Donald Trump, koji je i "zakuhao" probleme za TikTok najavom, pa kasnije i potpisivanjem dvaju izvršnih naredbi o zabrani ove aplikacije, sada je objavio kako je odobrio preuzimanje ove kineske društvene mreže. Dogovor kojeg predvodi tehnološka kompanija Oracle, a u njemu kao investitor, među ostalim, sudjeluje i maloprodaji lanac Walmart, dobio je blagoslov predsjednika samo dan prije stupanja na snagu prvog koraka zabrane – izbacivanja s trgovina aplikacija.

Rok za postizanje finalnog dogovora pomaknut je za tjedan dana, pa TikTok neće nestati s App Storea i Google Playa ove nedjelje – već sljedeće, u slučaju da se pregovori do tada ne završe ili ih ne odobri Trumpova administracija. TikTok je povodom ove "pobjede" objavio kako "ne odlazi nikamo", a njihova šefica za SAD Vanessa Pappas potvrdila je da surađuju s američkim tehnološkim partnerom koji će osigurati da njihova društvena mreža nastavi funkcionirati kao i do sada.

Inače, najava o izbacivanju TikToka s trgovina aplikacija možda je ovoj društvenoj mreži čak i pomogla – u proteklim danima broj korisnika koji su dnevno pohrlili preuzeti njihove aplikacije povećao se za 12% u odnosu na redovne dane prije zabrane. U jednom danu gotovo 250 tisuća ljudi preuzelo je TikTok u SAD-u.

Kad je riječ o drugoj aplikaciji koja stiže na "crnu listu" SAD-a, kineskoj platformi za razmjenu poruka WeChat, broj njezinih preuzimanja porastao je za 150% (iako je manji i kreće se oko 10 tisuća na dan). WeChat, pak, nije u pregovorima za bilo kakvo preuzimanje, dok vlasnik aplikacije Tencent zabranom nije pretjerano uznemiren.

Što nudi Oracle?

U sklopu preuzimanja američkog poslovanja TikToka Oracle će postati vlasnik 12,5% udjela u novoj kompaniji TikTok Global, a Walmart će dobiti oko 7,5%. Ta kompanija brinut će se o TikToku u SAD-u i njegovim američkim korisnicima, a četiri od pet članova uprave bit će joj Amerikanci. Povrh toga, oko 5 milijardi dolara ova će kompanija uložiti u fond za obrazovanje mladih, čime će biti zadovoljen i Trumpov uvjet da "država mora dobiti svoj dio". TikTokov sustav bit će prebačen u Oracleov cloud, a sjedište TikTok Globala bit će u Teksasu i trebalo bi zapošljavati 25 tisuća ljudi.