SAD u nedjelju izbacuju TikTok i WeChat iz trgovina aplikacija

Ove nedjelje na snagu će stupiti izvršna naredba Trumpove administracije prema kojoj će dvije kineske aplikacije biti zabranjeno distribuirati preko trgovina aplikacija

Sandro Vrbanus petak, 18. rujna 2020. u 15:45

Ove nedjelje, 20. rujna, isteći će rok koji je Donald Trump postavio pred kinesku društvenu mrežu TikTok da proda svoje poslovanje u SAD-u nekoj američkoj kompaniji. Iako je Oracle s partnerima navodno već blizu preuzimanja ili strateškoga partnerstva, rokovi nisu pomaknuti, pa će od nedjelje TikTok biti i službeno zabranjen.

Ide vrijeme, prođe rok…

Ovo znači, kako je danas objavilo Ministarstvo trgovine SAD-a, da će nakon isteka zadanoga roka TikTok, a uz njega i WeChat, biti na crnoj listi kako bi se zaštitili američki nacionalni interesi.

Istekom roka ove dvije društvene mreže neće se više moći preuzeti s App Storea i Google Playa u njihovim američkim verzijama. Vlasnici ovih aplikacija, ByteDance i Tencent bit će službeno izbačeni iz trgovina aplikacija, a Googleu i Appleu bit će zabranjeno njihove aplikacije držati na tim trgovinama. Amerikanci će i dalje moći koristiti TikTok i WeChat kao i do sada, samo ih više neće moći preuzeti s lokalnih platformi. Time će Kinezima biti efektivno onemogućeno poslovno širenje na nove korisnike u SAD-u.

…Trump zabranio TikTok

I dalje je na snazi odredba prema kojoj će 12. studenoga ove dvije aplikacije biti trajno zabranjene ako se u međuvremenu ne pronađe zadovoljavajuće rješenje kojim bi Trump i njegova vlada bili zadovoljni.

Oracleu, dakle, ostaje još vrlo malo vremena da sve dogovori s ByteDanceom i preuzme brigu o 100 milijuna američkih korisnika TikToka.