TikTok mladima uzrokuje – tikove

Liječnici koji se bave poremećajima u ponašanju primijetili su kako im na liječenje dolaze tinejdžerice s tikovima sličnima onima kod Touretteovog sindroma, pa su pronašli što je svima njima zajedničko

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. listopada 2021. u 14:40

Kod mladih iznimno popularna društvena mreža TikTok premašila je Facebook, WhatsApp i Instagram po broju preuzimanja s trgovina aplikacija, a trenutačno bilježi više od milijardu mjesečno aktivnih korisnika. U vrijeme pandemije, kada su mnogi ostajali po cijele dane doma, ova mreža značajno je proširila krug korisnika koji su tamo gledali kratke video isječke, odgovarali na razne izazove i na sve moguće načine gubili vrijeme. No, za očekivati je bilo da će sve to imati posljedice i na njihovo mentalno zdravlje.

Brojni su liječnici, koji se bave poremećajima u ponašanju, primijetili kako im od početka pandemije sve češće dolaze mlađe ženske osobe, primarno tinejdžerske dobi, koje iskazuju slične simptome. Razvile su, naime, tikove, slične onima kakve imaju osobe s dijagnosticiranim Touretteovim sindromom. Ovaj sindrom u prosjeku ima 4-5 osoba na svakih 10 tisuća ljudi, češći je kod muškaraca, a najčešće se razvija u doba djetinjstva ili rane adolescencije – što odgovara dobi djevojaka koje su ga razvile u slučajevima o kojima piše Wall Street Journal.

TikTok postao TikTik

No, u tim slučajevima djevojke i djevojčice nisu imale poremećaje živčanog sustava kao u slučaju Tourettovog sindroma, već su svoje tikove dobile od (možda mu odatle i ime?) TikToka. Pokazalo se kako su mnoge često gledale TikTok video objave osoba s Touretteom, a potom razvile slične tikove. Uz to, često su pokazivale i simptome anksioznosti i depresije, a tikovi su počeli prilično naglo.

Ono što je navelo na zaključak da je TikTok uzrok ovih medicinskih problema, jest činjenica da su tikovi mladih djevojaka bili neuobičajeni. Naime, pacijenti koji boluju od Touretteovog sindroma obično razviju jedinstvene tikove, a kod "TikTok pacijentica" primijećeno je da imaju tikove nalik onima viđenima na ovoj društvenoj mreži. Pokazalo se da su one nesvjesno imitirale osobe s Touretteom, a da im je TikTok, zbog svojih algoritama, pokazivao veći broj takvih video isječaka – što je dovelo do razvoja poremećaja.

U cijeloj priči donekle je pozitivna činjenica da se ovakvi tikovi mogu liječiti. No, za to je prije svega potrebno oboljele odvojiti od društvenih mreža. Ako je to uopće moguće.

Usput rečeno, korisnička baza TikToka sastoji se od gotovo jedne trećine korisnika u dobi od 10 do 19 godina (podaci za SAD). Prosječno korisnici na ovoj aplikaciji provedu čak 52 minute na dan, dok kod mlađih od 15 godina to doseže i 80 minuta dnevno.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi