X testira naplatu pretplate za sve nove račune, za početak na manjim tržištima

Korisnici s Filipina i Novog Zelanda od sada će morati X-u platiti dolar godišnje kako bi otvorili račun na toj platformi. Cilj programa je eliminirati botove i provjeriti funkcionira li ta metoda

Sandro Vrbanus srijeda, 18. listopada 2023. u 20:45

Još otkako je pregovarao o preuzimanju Twittera, Elon Musk je kao jedan od najvećih problema te društvene mreže isticao velik broj botova na njoj. Potom je uveo i naplatu verificiranja računa, što je (osim prihodovne) imalo i zadaću borbe protiv automatiziranih spam računa, a nedavno se govorilo da u X-u razmišljaju o naplati pretplate – svima. Musk je tada izjavio da se razmatra mogućnost uvođenja "male" novčane naknade za korištenje platforme, čime bi se učinio još jedan korak ka uklanjanju lažnih računa, koji samo unose nered.

Dolar godišnje

Nije dugo trebalo da se ovaj plan počne ostvarivati. Ovoga tjedna aktiviran je pilot program "Not A Bot", koji obuhvaća samo Filipine i Novi Zeland. Na tim će tržištima svi novi korisnici na desktop sučelju, koji nemaju verificirane račune, morati platiti 1 američki dolar godišnje kako bi mogli objavljivati i ostvarivati interakciju s drugim korisnicima.

Iz X-a kažu da ovdje nije riječ o programu koji će im donositi dobit, već isključivo o metodi borbe protiv lažnih računa. Napominju i da se do sada pretplata pokazala kao najučinkovitije rješenje za masovno eliminiranje botova.

Testom će se evaluirati nova metoda borbe protiv botova i spama, uz odmjereno nisku naknadu za korištenje platforme, poručili su, uz napomenu da postojeći korisnici neće vidjeti nikakvu promjenu. Novi korisnici iz spomenutih zemalja, koji ne žele platiti dolar godišnje, imat će mogućnost otvoriti korisnički račun, ali u "read only" načinu rada – dakle, moći će tek gledati tuđe objave i pratiti druge račune.