SAD sufinanciraju razvoj osam različitih fuzijskih reaktora

Ministarstvo energetike SAD-a objavilo je kako će čak osam kompanija podijeliti iznos od 46 milijuna dolara subvencija za istraživanje i razvoj tehnologije nuklearne fuzije za novu vrstu elektrana

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. lipnja 2023. u 08:23

Američko Ministarstvo energetike ovoga je tjedna objavilo da će podijeliti 46 milijuna dolara izravnih subvencija kompanijama koje se bave istraživanjem i razvojem tehnologija nuklearne fuzije u svrhe proizvodnje električne energije. Ovo će sufinanciranje biti podijeljeno na osam kompanija smještenih u sedam saveznih država SAD-a: Commonwealth Fusion Systems, Focused Energy, Princeton Stellarators, Realta Fusion, Tokamak Energy, Type One Energy Group, Xcimer Energy i Zap Energy.

10 godina do prvih rezultata

Ovim potezom Bidenova administracija želi pokazati svoju predanost čistoj energiji i cilju da u narednih deset godina bude izgrađen demo pilot-projekt komercijalno isplative fuzijske elektrane. Vlasti smatraju kako je fuzija tehnologija koja ima ogroman potencijal, a u cijeli projekt ulaze prilično ohrabreni nedavnim uspjehom fuzijskog reaktora National Ignition Facility kalifornijskog instituta Lawrence Livermore National Laboratory, koji je uspio iz fuzijske reakcije dobiti povrat energije veći od uloženoga.

Sada se i od privatnih kompanija očekuje da sudjeluju u procesu istraživanja i razvoja, kako bi u narednim desetljećima tehnologija izišla iz laboratorija i krenula na put ka komercijalizaciji i priključenju na elektroenergetsku mrežu. Odabranih osam kompanija prošlo je kroz rigorozan proces revizije, tijekom čega su evaluirane njihove znanstvene i tehničke sposobnosti, plan komercijalizacije te poslovne i financijske mogućnosti razvoja fuzijske tehnologije.

Dugoročni planovi

Tranša od 46 milijuna dolara odnosi se na sufinanciranje projekata tijekom prvih 18 mjeseci. Prihvaćeni projekti razvoja mogu potrajati i do pet godina, a financiranja u narednim godinama bit će također moguća i ovisit će o napretku svake pojedine kompanije te, dakako, odlukama Kongresa o dodjeli sredstava iz federalnog proračuna.

Iz Ministarstva energetike poručili su kako je, osim desetogodišnjeg cilja za demo elektrane, ovaj projekt usklađen i s dugoročnim politikama. Tako će on pomoći i da SAD do 2050. godine postanu gospodarstvo s neto nultim emisijama štetnih plinova.