Znanstveni startup želi napraviti korak dalje u razvoju warp pogona

Podsvjetlosni warp-pogon ostvariv je na temelju današnjih saznanja fizike, ali trebamo velik tehnološki skok kako bismo ga izradili. Znanstvenici koji stoje iza teorije najavljuju da će je prenijeti i u praksu

Sandro Vrbanus subota, 13. ožujka 2021. u 13:53

Znanstvenici Alexey Bobrick i Gianni Martire dospjeli su na naše stranice protekloga vikenda zbog svojeg znanstvenog rada koji teoretski razrješava matematičke i fizikalne probleme warp pogona. Prema njima, warp pogon koji se koristi zakrivljenjem prostorvremena i pruža mogućnost kretanja sporije od brzine svjetlosti, u mogao bi se izraditi na temelju danas fizici poznatih principa. Njihov rad postavlja matematičke temelje za tzv. subluminalni sferično simetrični warp pogon, no do stvarne primjene njihove teorije u praksi još ćemo se načekati – zaključili smo tada.

No, ovi su znanstvenici očito ili nestrpljivi, ili znaju nešto što mi ne znamo, pa su osnovali startup Applied Physics, te najavili da će se on baviti upravo razvojem warp pogona kakav su opisali u njihovom znanstvenom radu.

Znanstvenici koji žele promijeniti svijet

Applied Physics će, kažu, raditi na fizičkim subluminalnim sferično simetričnim warp pogonima. Na svojem webu ovaj startup nudi poveznice na rad Bobricka i Martirea, pojašnjava njihov koncept, ali ne navodi kako bi se on iz teorije mogao prevesti u praksu. Pored standardnih informacija o samoj kompaniji i kulturi koju njeguju, na stranicama su objavili i kako se kompanija samostalno financira te da traži nove zaposlenike "koji žele promijeniti svijet".

Naposljetku, njihove stranice najavljuju i da će "više iznenađenja objaviti uskoro", a želite li saznati što spremaju, morate se pretplatiti na mailing listu Applied Physicsa. Kada su iz portala Futurism Bobricka pitali o poveznici njegovog startupa sa znanstvenim radom koji predviđa mogućnost izrade warp pogona, on je ostao tajanstven i poručio je tek da se sve informacije koje može dati mogu pročitati na službenom webu.

Nije se htio izjasniti oko toga rade li zaista na kakvom obliku podsvjetlosnog pogona koji zakrivljuje prostorvrijeme i omogućava svemirska putovanja neslućenim brzinama. Dogodi li se zaista znanstveni proboj u ovom području, bit ćemo na pragu sasvim nove ere istraživanja svemira i putovanja, kao da smo se teleportirali u svijet Zvjezdanih staza. Do tada, pratite Applied Physics za više znanstvenofantastičnih recepata.