8K Canon EOS R5 zapravo se ne pregrijava?

Nekoliko je razloga zbog kojih se čini da novi Canonov full-frame mirrorless aparat nema problema s pregrijavanjem, nego je u pitanju softversko vremensko ograničenje zbog kojeg aparat "glumi" da se pregrijava

Mario Baksa ponedjeljak, 24. kolovoza 2020. u 15:05

Canon na području fotoaparata slovi kao tvrtka kojoj je prioritet kvaliteta i pouzdanost uređaja, nauštrb inovacija. Zbog toga su vjerojatno mnogi ostali iznenađeni kad je upravo Canon na tržište izbacio prvi 8K fotoaparat, model EOS R5. Kako 8K podrazumijeva veliku količinu podataka sa senzora koje treba obraditi i zakodirati, tako nikog nije iznenadilo što fotoaparat formalno može snimati u toj rezoluciju do 20-ak minuta zbog pregrijavanja.

Međutim, neke stvari nisu baš štimale. Jedna je ta da, nakon što se fotoaparat pregrijao, trebalo je jako dugo vremena da postane ponovno potpuno funkcionalan za snimanje 8K videa (i 4K u visokoj kvaliteti, jer tu aparat također snima 8K, ali onda to smanji na 4K), dok je recimo Sonyjeve fotoaparate, koji su fizički manji (i snimaju 4K video), bilo dovoljno ostaviti nekoliko minuta na miru i već bi se ponovno moglo nešto snimiti. Druga nezgodna stvar je što, ako se R5 koristio za fotografiranje, to je skraćivalo moguću duljinu snimanja 8K videa ili čak onemogućilo snimanje 8K videa, sve dok se fotoaparat ne "ohladi". Treća stvar je što su se slične stvari događale i kad su korisnici aparat stavili u frižider!

I konačno, Canon je korisnicima omogućio daljnje sumnje ostavivši u EXIF-u (podatkovnoj strukturi s raznim informacijama o fotoaparatu i parametrima fotografiranja) JPEG fotografija podatak o trenutnoj temperaturi fotoaparata. Taj podatak pokazuje da fotoaparat odbija snimanje 8K videa čak i pri relativno niskoj temperaturi. To se potvrdilo i snimkama termalnom kamerom.

Pa onda, pregrijava li se taj aparat za stvarno ili ne? Daljnjom istragom entuzijasta utvrđeno je da mogućnost duljine snimanja zapravo ne ovisi o temperaturi fotoaparata, nego aparat koristi timer, znači štopa vrijeme snimanja (ili vrijeme kad senzor i procesor slike rade) i kad utvrdi da ste dovoljno dugo snimali, jednostavno onemogući snimanje 8K videa. Naime, raskopali su fotoaparat, u njemu našli bateriju koja čuva postavke fotoaparata nakon isključenja (slično kao što u računalima plosnata baterija CR2032 čuva postavke BIOS-a spremljene u CMOS) i utvrdili da, kad se ta interna baterija odspoji, nakon vađenja i ponovnog umetanja obične baterije, fotoaparat odmah može ponovno nastaviti snimati 8K video kao da se ništa nije dogodilo, kao da netom prije toga nije bio toliko vruć da se mora dugo vremena hladiti da bi ponovno mogao snimati 15-20 minuta u komadu. Slični efekt može se postići i bez otvaranja fotoaparata, tako da se šarafićem zaglavi prekidač koji otkriva jesu li otvorena vratašca za bateriju, jer ako se baterija izvadi bez da se prekine snimanje ili bez da se fotoaparat isključi, podaci za ograničavanje vremena snimanja neće se spremiti u trajnu memoriju (iako, tada će videodatoteka na memorijskoj kartici biti oštećena, odnosno ovaj hack ne pomaže korisnicima).

Nakon 20 minuta snimke temperature u fotoaparatu ne čine se pretjerano visokima
Nakon 20 minuta snimke temperature u fotoaparatu ne čine se pretjerano visokima

Kako stvari trenutno stoje - EOS R5 zapravo s hardverske strane slijedi svoju tradiciju pouzdanih uređaja, odnosno ima dobro riješeno hlađenje i ne bi trebao imati problema s pregrijavanjem, barem ne izdaleka takvih kakve "ima". Čini se da se fotoaparat u 8K (i 4K HQ) žali na pregrijavanje i treba mu nevjerojatno dugo za "oporavak", za hlađenje, zbog umjetnog, softverskog ograničenja baziranog na timeru. Jasno je zbog čega Canon ne bi želio imati tako sposoban fotoaparat za snimanje 8K videa za oko 4.000 dolara - jer bi to moglo značajno utjecati na prodaju njihovih daleko skupljih kinematografskih kamera, znači kamera serije EOS C. Stvar je samo u tome da su korisnici očekivali da će EOS R5 imati problema s pregrijavanjem u 8K zbog hardvera, a ne zbog naizgled proizvoljnog softverskog ograničenja.

Ovo sad već polako prerasta u skandal u foto/video zajednici, a Canon se još nije oglasio. Daljnji razvoj situacije možete pratiti na web-stranici EOSHD, čiji se vlasnik posebno posvetio "raskrinkavanju" spornog pregrijavanja, pa je tako u trenutno zadnjem članku utvrdio da je njegov primjerak EOS-a R5 8K video snimao punih 50 minuta, koliko je trebalo da se isprazni baterija. Fotografije fotoaparata napravljene termalnom kamerom možete vidjeti ovdje.