16-godišnjak izradio pametne naočale, prve na svijetu s prozirnim OLED zaslonom

Amerikanac Mars Kapadia iz Arizone pohvalio se na YouTubeu svojim uratkom na kojem je radio godinu i pol – pametnim naočalama s prozirnim zaslonom, neovisnima o računalu

Sandro Vrbanus srijeda, 26. kolovoza 2020. u 14:15

Kada bismo članak započeli predstavljanjem "prvih na svijetu pametnih naočala s prozirnim OLED zaslonom", vjerojatno biste očekivali da su ih izradili Google ili Apple. Međutim, istina je potpuno drugačija – prve pametne naočale s TOLED (transparent OLED) zaslonom izradio je 16-godišnji Mars Kapadia iz Arizone.

Ideju je dobio tijekom izrade jednog znanstvenog projekta za školu, a na njezinoj je realizaciji proveo čak 18 mjeseci, dobivši dodatnu inspiraciju iz serijala filmova Avengers, u kojima se pojavljuje sličan sustav E.D.I.T.H. Tonyja Starka.

Za sada još u rudimentarnoj izvedbi

Na kraju je Kapadia dobio prilično jedinstvene pametne naočale koje se mogu nositi i po danu i po noći, zahvaljujući pomičnim staklima. Zasnovane su na mikroračunalu Arduino Nano, pa mogu funkcionirati potpuno neovisno o računalu ili mobitelu, a cijeli projekt je i otvorenog koda. Tu je i malena litij-polimerna baterija koja pogoni sustav, dok se na prozirnom zaslonu ispred desnog oka prikazuju informacije poslane s Bluetoothom spojenog mobitela.

Na ovom se prototipu može pronaći još podosta prostora za napredak, prije svega u završnoj obradi i integriranju elektroničkog sklopovlja u okvir naočala nečim drugim osim selotejpom, no mladi inovator kaže kako je već obavio mnoga testiranja i već radi na drugoj inačici naočala. Za sada mu ona mijenjaju pametni sat, a ideja mu je da mu jednog dana zamijene i mobitel. Nastavit će, kaže, razvijati svoj YouTube kanal ne bi li ponešto zaradio i mogao patentirati i unaprjeđivati svoj izum.