Google Disk omogućit će blokiranje ostalih korisnika

Iz Googlea kažu da blokiranje korisnika neće samo sačuvati funkcionalnost dijeljenja na Disku već će omogućiti i veću sigurnost korisnika tvrtkinog servisa

Matej Markovinović nedjelja, 25. srpnja 2021. u 06:05

Stiže nova vijest koja će se posebice svidjeti onima koji često koriste servis za pohranu i dijeljenje datoteka u oblaku Google Disk. Naime, iz tvrtke su objavili da će kroz sljedeća dva tjedna stići značajka koja će omogućiti korisnicima blokiranje drugih računa da s njima dijele datoteke u svrhu zaustavljanja potencijalnog uznemiravanja i širenja neželjene pošte.

„Mogućnosti dijeljenja sadržaja na Google Disku potiču produktivnost i suradnju, no pojedinci mogu zloupotrijebiti alate koji su namijenjeni olakšavanju dijeljenja. Iz toga smo razloga stvorili način da blokiramo druge korisnike“, objašnjavaju iz Googlea.

Nakon što blokirate određenog korisnika, uklonit će se sav sadržaj koji je on dijelio s vama, što može biti korisno ako je riječ o velikom broju neželjenih datoteka. Osim toga, međusobna komunikacija preko ostalih Googleovih usluga poput Hangoutsa ili Chata, postat će onemogućena.

Foto: Google
Foto: Google

Opcija za blokiranje korisnika pojavit će se pritiskom desnog klika na podijeljenu datoteku, a na Googleovoj stranici za podršku navodi se i da postoji opcija za deblokiranje, ako se nakon nekog vremena ipak predomislite.

Kako prenosi The Verge, ova je značajka najavljena još u svibnju nakon što je Buzzfeed News izvijestio o slučaju u kojem jedna korisnica nije mogao ukloniti dijeljenu mapu nasilnog bivšeg partnera sa svog Diska. Navodi se da se radilo o „bezazlenim“ fotografijama, pa Googleova postojeća značajka „Prijavi kao zlostavljanje“, nije mogla trajno ukloniti tu datoteku.