Ništa od cross-play podrške za Xbox One i PS4

Xbox One i PS4 ostaju podijeljene platforme. Microsoft i Sony su poručili da nikako ne mogu doći do sporazuma koji bi zadovoljio obje strane

Viktor Krištić subota, 14. listopada 2017. u 08:30

Cross-play podrška između Xboxa One i PlayStationa 4 i dalje ostaje samo daleki san za mnoge. Phil Spencer iz Microsofta je izjavio da su u konstantnom kontaktu sa Sonyem ali da svi dosadašnji razgovori nisu polučili nijedan ozbiljan rezultat. Sudeći po Spenceru, pogled Sonyevih čelnika na cross-play podršku sa konkuretnom konzolom je bitno različit od onoga u Microsoftu i upravo iz tog razloga PlayStation i Xbox ostaju vrlo podijeljene platforme. Sonyevi predstavnici objašnjavaju da PlayStation Network ne žele otvoriti zbog straha za sigurnost mnogobrojnih im korisnika. Microsoftovo vodstvo je zbog toga sada gotovo sigurno da od cross-play podrške između Xboxa i PlayStationa neće biti ništa ni u bližoj ni u daljoj budućnosti.

Sami developeri ipak samo čekaju zeleno svjetlo. Primjerice, tvorci Rocket Leaguea iz Psyonixa su već izjavili da su tehnička pitanja rješena i da cross-play podršku između PS4 i Xbox One izdanja igre mogu omogućiti čim im to odobre Sony i Microsoft.

Cross-play podrška između Switch i Xbox One izdanja Minecrafta stiže prije kraja godine
Cross-play podrška između Switch i Xbox One izdanja Minecrafta stiže prije kraja godine

S druge strane, Nintendo se pokazao nešto otvorenijim za pozive iz Microsofta. Spona koja je povezala Switch i Xbox One je naravno popularni Minecraft. Kao što je poznato, Microsoft je u sklopu ovogodišnjeg sajma E3 najavio cross-play podršku između Minecrafta na Nintendu Switch i Xboxu One. Osim igre na zajedničkim serverima, cross-play podrška između Switch i Xbox One izdanja Minecrafta znači i zajedničke DLC pakete koje će biti dovoljno kupiti na jednoj konzoli, te potom slobodno zaigrati na drugoj.