Fall Guys: Ultimate Knockout - Zabavno i kad se gine

Rijetko kad imamo priliku nasmijati se od srca čak i kada gubimo, no ekipa Mediatonica zaraznom je lakrdijom, zvanom Fall Guys, uspjela izazvati takve reakcije praktički na svakom koraku

Damir Radešić utorak, 29. rujna 2020. u 21:00

Fall Guys: Ultimate Knockout

Proizvođač/Izdavač Mediatonic/Devolver Digital
Žanr Battle royale
Platforme PC, PS4

Pet godina unatrag, nekako u isto razdoblje vrućina kao i ovog ljeta, Psyonix je članovima servisa PlayStation Plus u prvom mjesecu nakon izlaska omogućio besplatno preuzimanje Rocket Leaguea, igre koja, unatoč godinama, ne posustaje i okuplja sve veći broj igrača. Ovaj slučaj spominjemo zbog Fall Guysa: Ultimate Knockout, novog uratka Mediatonica, koji je na PS Plusu nedavno dobio isti tretman kao i Rocket League te je tijekom kolovoza igračima bilo omogućeno besplatno uvrštavanje u kolekcije, što nimalo nismo požalili.

Premda okarakteriziran kao battle royale, s ovim inače pucačkim žanrom, u kojem solo ili kao pripadnik grupe, pokušavamo eliminirati konkurenciju puškama, bombama i svim onim eksplozivnim napravama kakve nam guraju Fortnite, Warzone i slični naslovi, jedinu dodirnu točku predstavlja pokušaj preživljavanja do samoga kraja. Zaboravite frustracije zbog nepoštenog njubeka koji je imao sreće i ulovio vas s minimumom zdravlja, ili nepoštenog loota zbog kojeg je jednako umješni igrač odnio pobjedu u duelu. Uz Fall Guyse dobro ćete se zabavljati i u porazima, čak i kada eliminacija uslijedi već u prvom krugu, od njih nekoliko, koliko svaka epizoda traje. Namjerno kažemo epizoda, jer ovaj je uradak rađen na temelju popularnih televizijskih serijala, poput Takeshi’s Castlea i Total Wipeouta.

Izazova u ovoj igri ne nedostaje, a najveće salve smijeha izazivaju pomno zamišljene akcije koje podbace zbog neopreza ili drugih igrača. Dovoljno je da vas netko od šezdeset drugih natjecatelja, koliko ih kreće u svako nadmetanje, samo nakratko povuče, i propustit ćete doskok na pomičnu platformu, ili će vas okinuti divovski rotirajući malj i odbaciti u bezdan. Čak i ako počnete gubiti živce zbog neuspjeha na istim preprekama, dovoljan je pogled na karikirane likove u smiješnim kostimima ananasa, dinosaura, papige, gusara ili nečeg desetog, kako biste se podsjetili da je čitava igra jedna velika zezancija, nakon koje ćemo jednako zadovoljni odložiti kontroler, bez obzira igrali samo dvije partije ili nekoliko sati. Istina, u trenutačnom stadiju vidljivo je da bi malo više mapa bilo više no poželjno, a kako je riječ o online igri, toga su, vjerujemo, svjesni i autori, koji nesumnjivo već rade na novim sadržajima, pri čemu ne mislimo na kozmetičke namijenjene ukrašavanju likova. Kad ih već spominjemo, recimo i to da mikrotransakcije postoje, iako je realno sve moguće otključati igranjem i ne postoje pay-to-win predmeti.

Također, neki su izazovi, poput Hex-A-Gonea, u kojem prelaskom preko podloge ona nestaje, zabavniji od, primjerice, Royal Fumblea, gdje je pobjednik igrač koji nakon isteka vremena ima “rep”, no svako natjecanje ima svojih čari. Uz mape na kojima svatko za sebe pokušava osigurati prolaz dalje, postoje i timski izazovi, koji bez obzira na iskustvo, mogu biti katastrofalni ako se nađete s ekipom koja ne zna što raditi ili glavinja na svoju ruku, bez obzira na situaciju.

Kako god okrenemo, Fall Guys igra je na koju je teško biti imun u pozitivnom smislu, i ako je niste nabavili tijekom promocije ili planirate igrati na PC-ju, zavirite u džep i izvadite dvadesetak eura. Mala je to cijena za zabavu koju pruža.

Fall Guys: Ultimate Knockout

  • Zabava
  • Smijeh
  • Grafika
  • Kozmetički predmeti
  • Više scenarija ne bi bilo na odmet
  • Početni tehnički problemi
Ocjena
84%
Cijena 19,99 eura (Steam/PS Store) Ustupio:
Bug 335 listopad 2020.