Call of Duty izgubio trećinu igrača u godinu dana

Jučerašnja Activisionova tromjesečna konferencija za investitore je otkrila neugodan podatak kako je u godinu dana broj igrača Call of Dutya pao sa 150 milijuna na "samo" 100 milijuna

Damir Radešić utorak, 26. travnja 2022. u 10:05

Activision nas je godinama impresionirao brojkama koje su govorile o ogromnoj zaradi i igračima koji igraju njihove igre, a takve su statistike obično stizale nakon tromjesečnih konferencija za investitore. Prezentacija rezultata za protekli kvartal koji je završio 31. ožujka je među inima donijela obavijest kako je Call of Duty debelo podbacio, te je broj aktivnih mjesečnih igrača pao za trećinu. Konkretno, u isto vrijeme lani Activision je prijavio 150 aktivnih mjesečnih igrača, da bi jučer ta brojka iznosila sto milijuna. I dalje impresivan rezultat, no vjerujemo da u Activisionu zbog njega nisu nimalo sretni.

Ove statistike u Activisionu objašnjavaju razočaravajućom prodajom posljednjeg punokrvnog izdanja Call of Duty: Vanguard, kao i masivnim odljevom igrača iz Warzone, free-to-play inačice CoD-a koja je trebala parirati ostalim battle royale naslovima na tržištu. Kako smo svojevremeno pisali, Vanguard je čak i prije izlaska bio na meti hackera koji su prodavali cheatove unaprijed, a situacija se nije popravila niti uvođenjem Ricocheta, navodno naprednog anti-cheat sustava koji se nije pokazao najdjelotvorniji. Upravo su varalice glavni razlog masovnog odljeva igrača iz Warzonea, iako se isti nije proslavio ni predstavljanjem nove mape koja je bila iznimno bugovita uz vrlo sporo rješavanje tehničkih nedostataka koje je trajalo tjednima.

Kako god bilo, poražavajuća godina za Activision koji će nesumnjivo sve snage usmjeriti prema Infinity Wardu koji pak rade na ovogodišnjem Call of Dutyu, navodno nastavku Modern Warfarea od prije tri godine, a započeli su i pripreme za Warzone 2 koji se navodno radi od nule na novom grafičkom sustavu.