Microsoft najavio Xbox Game Pass za PC

Na službenom Microsoftovom blogu pojavila se vijest kako će PC igrači uskoro moći plaćati mjesečnu pretplatu koja trenutno vlasnicima Xboxa One nudi više od 100 igara

Mateja Šop četvrtak, 30. svibnja 2019. u 23:12

Uskoro će se održati sajam E3, a neki su izdavači već lagano počeli dijeliti informacije o tome što pripremaju objaviti za vrijeme svojih konferencija. Među njima je i Microsoft, koji je danas objavio da će njihov pretplatnički servis Xbox Game Pass uskoro postati dostupan i onima koji igraju na računalima. Do sada je ponuda vrijedila za vlasnike Xboxa One koji za mjesečnu pretplatu od 10 američkih dolara imaju razne pogodnosti, kao i pristup kolekciji u kojoj se nalazi više od 100 igara koje mogu igrati neograničeno i koju Microsoft svakog mjeseca proširuje.

Vijest potpisuje šef Xboxa, Phil Spencer, koji je u blogu napisao da smatra kako bi igrači trebali biti u središtu igraćih iskustava i da bi trebali moći iskoristiti sve prednosti sustava na kojem igraju. Smatra da je to posebno važno za PC i priznao je da nisu uvijek pratili tu mantru za svoje Windows korisnike, ali kako to žele promijeniti. Zbog toga su odlučili pripremiti i ponuditi ovu pretplatu i onima koji igraju na računalima, uz napomenu da će poraditi i na tome da neke od njihovih naslova dovedu na Steam.

Kao i za Xbox One verziju, pretplata za PC također će osigurati pristup kolekciji igara, a Microsoft je već sklopio partnerstva s razvojnim timovima kao što su Bethesda, Deep Silver, Devolver Digital, SEGA i Paradox Interactive. Također, svi oni koji budu plaćali pretplatu moći će zaigrati i pune verzije najnovijih naslova, uključujući one iza koje stoji timovi koje je Microsoft nedavno kupio, inXile Entertainment i Obsidian Entertainment. Osim igara, pretplatnici će imati popust od 20 posto na sve igre koje nabave putem Microsoftove trgovine i 10 posto popusta na sve DLC-ove.

Što se tiče kupovine igara iza kojih stoji Xbox Game Studios, u planu je njihovo prodavanje na Valveovom servisu. "Smatramo da biste trebali moći odabrati gdje želite kupovati svoje igre na PC-u", kaže Spencer. Halo: The Master Chief Collection će tako postati dostupan na Steamu, kao što je bilo rečeno kada je ta kolekcija najavljena. Osim tih igara, Age of Empires I, II & III: Definitive Editions i Gears 5 također ćete moći nabaviti na tom servisu, kao i druge zasad nenajavljene igre.

Za kraj je Spencer obećao podršku Win32 igara za Windowse 10, pa će tako sve igre koje izađu u njihovoj trgovini automatski podržavati tu verziju operativnog sustava. Više detalja o svemu saznat ćemo za vrijeme Xbox konferencije na sajmu E3 koja će se održati 9. lipnja u 22 sata po lokalnom vremenu, a čim ih saznamo, prenijet ćemo vam.