Prvi detalji za Riotov FPS, datum izlaska za Death Stranding za PC, ekspanzija za The Division 2

Dočekao nas je još jedan ponedjeljak koji je iznenađujuće ispunjen vijestima iz igraćeg svijeta, a mi vam prenosimo one koje se čine najzanimljivijima

Mateja Šop ponedjeljak, 2. ožujka 2020. u 22:20

Uz to što nas je Square Enix jutros iznenadio izdavanjem demo verzije za Final Fantasy VII Remake koji ćemo, nakon odgode sredinom siječnja, zaigrati 10. travnja, dočekalo nas je još vijesti iz igraće industrije. Riot je objavio više detalja o svojoj kompetitivnoj multiplayer pucačini, Kojima Productions je odredio datum izlaska za PC verziju Death Strandinga, ekspanzija za The Division stigla je na jednu od tri platforme, Nvidia nastavlja gubiti pristup igrama koje nudi na svom servisu i saznali smo koji je razlog uklanjanja simulacije Plague Inc. u Kini.

Valorant, nova igra Riot Gamesa, dobila gameplay prikaz i okvirni datum izlaska

Sredinom listopada prošle godine Riot Games proslavio je 10. rođendan svoje popularne MOBA igre League of Legends najavom nekoliko novih igara i projekata, a među njima je bio i kompetitivni multiplayer FPS tada poznat samo pod imenom „Project A“.  Danas smo saznali da se on zove Valorant,  da će biti free-to-play i da će se prije izlaska ovog ljeta nekad održati beta testiranje. Evo kako jedna runda ove igre izgleda:

Tim koji radi na igri naveo je razne igre kao uzor, ali ovo izgleda kao spoj Overwatcha i CS:GO-a. U mečevima se bore dva peteročlana tima , a pobjednički je onaj koji prvi dođe do 12 rundi. Osim što likovi imaju klasična oružja, imaju i različite vještine, iako tim naglašava da će puno veći naglasak biti na pucnjavi nego na korištenju onog što „heroji“ donose. Njih će po izlasku biti deset, a kasnije će se postava proširivati.

Ono što su spremni odmah kod najave reći su ponovno naglasili – to što posuđuju elemente drugih igara i spajaju ih u svoju možda neće svima biti drago, ali dedicated serveri s tick rateom od 128 uz posebne mjere protiv varalica i hakera kako biste uživali u mečevima bi ljubiteljima multiplayer napucavanja trebalo dobro zvučati.

Ako želite pratiti razvoj Valoranta, preporučujemo vam da pratite službene stranice, koje zasad ne kriju mnogo detalja, kao i Twitter i Facebook profile vezane uz igru. Kada Riot objavi još pokoju informaciju, obavijestit ćemo vas.

Death Stranding stiže na PC početkom lipnja

Čak i prije nego što je najnoviji projekt Hidea Kojime stigao na PlayStation 4 dobili smo potvrdu da tim ima u planu izdati verziju za PC. Tada nam je bilo rečeno da će port za računala izaći u ljetnim mjesecima, a sada je ekipa Kojima Productionsa zajedno s izdavačem 505 Games objavila da će post-apokaliptični poštar Norman Reedus pakete početi prenositi 2. lipnja. Osim datuma, dobili smo kratak trailer, informacije u čemu će se verzije razlikovati, kao i detalje o zanimljivoj kolaboraciji.

Za početak, PC igrači moći će birati žele li igru kupiti na Epic Games Storeu ili Steamu, a neovisno o tome koju trgovinu preferirate imat ćete pristup sadržajima iz kultne Valveove franšize Half-Life. Osim što glavni lik na glavi kao šešir, barem pretpostavljamo da je šešir, nosi takozvanog headcraba, moći ćete koristiti novi Photo mode, uživati u većem FPS-u i podršci za ultrawide monitore.

Death Stranding je svakako drugačija igra koja se većini igrača i kritičara dopala, dok jedan dio jednostavno nije vidio smisao u raznošenju paketa. Svi su se ipak složili da su glumci odradili vrhunski posao, te da igra zvuči i izgleda predivno. Ako želite, predbilježbe su otvorene već sad, pa se zaputite u trgovinu koja vam je draža, nabavite igru i osigurajte neke kozmetičke dodatke. Sve druge informacije za Death Stranding možete pronaći na ovim stranicama.

Igra Plague Inc. Uklonjena sa Steama u Kini radi „nelegalnog sadržaja“

Spoj simulacije i strategije imena Plague Inc. veoma je popularna igra iza koje stoji tim Ndemic Creations. Igračima se svidjela ideja stvaranja bolesti koje bi uništila cijelu svjetsku populaciju, a svaki put kad bi se neki opasniji virus u stvarnom svijetu pojavio, tim bi ga ubacio u igru uz naglasak da se ne radi o preciznim rezultatima, iako se ona može koristiti u edukativne svrhe.

Sada kada svijet strahuje od epidemije virusa COVID-19, poznatijeg kao koronavirus, su se neki igrači okrenuli igri, a kineskoj vladi se Plague Inc. toliko ne sviđa da su zabranili prodaju igre na Steamu u svojoj zemlji. Razvojni tim je sinoć dobio samo informaciju da će se to dogoditi, bez mogućnosti borbe protiv te odluke, a razlog koji su dobili je da njihova igra „uključuje sadržaje koji su prema odredbi Cyberspace Administration of China nelegalni u Kini“. Osim što igrači u toj državi više ne mogu nabaviti igru putem Valveovog servisa, uklonjena je i s App Storea.

U objavi na Steamu Ndemic Creations kažu kako ne znaju ima li uklanjanje veze s epidemijom koronavirusa u Kini, ali da su organizacije kao što su CDC (Venters for Disease Control and Prevention) uvidjele važnost ove igre i da surađuju s velikim zdravstvenim udrugama diljem svijeta kako bi im pomogli suzbiti i kontrolirati COVID-19.

Plague Inc. je izašao prije osam godina, a od tada je igru zaigralo više od 130 milijuna igrača, dok je u Kini već dugo godina najpopularnija mobilna igra koja se plaća. Ono na što je tim ponosan je da se njihov projekt ističe kao inteligentna i sofisticirana simulacija koja potiče igrače na razmišljanje i educiranje o ozbiljnim zdravstvenim problemima. Zbog toga će pokušati sve da bi njihova velika baza igrača u Kini opet mogla zaigrati igru, dok je situacija za one u ostatku svijeta ista – Plague Inc. možete nabaviti i igrati koliko želite, kao i novi projekt Rebel Inc. Sve informacije o timu i njihovim projektima možete proučiti ovdje.

The Division 2: Warlords of New York stigao na PC, sutra izlazi za konzole

Kao pripremu za izlazak ekspanzije za Tom Clancy's The Division 2 je Ubisoft prošlog vikenda svim igračima ponudio besplatno isprobavanje igre, a od sada svi oni koji igraju na PC-u mogu vidjeti što Warlords of New York donosi. Za početak, ovisno o tome na kojoj platformi igrate, morat ćete najprije preuzeti solidnu količinu podataka. Oni koji igraju na računalima 42 gigabajta, oni koji igraju na Xboxu One 60 gigabajta, dok najbolje prolaze vlasnici PlayStationa 4 koji moraju preuzeti „samo“ 14 do 16 gigabajta.

Ako ste to odradili na PC-u i kupili ekspanziju, moguće da već sada igrate, dok konzolaši moraju pričekati do ponoći. Što ćete u ekspanziji raditi? Za početak, vratit ćete se u New York, grad u kojem se odvijala radnja prve igre i vidjeti čime se bavio jedan od glavnih negativaca originala, Aaron Keener, dok ste vi čistili Washington. Ukratko, uspješno kontrolira sve frakcije u tom gradu i uz njihovu pomoć Lower Manhattan je sad njegov. Umjesto da pokuša očuvati ono malo što su ljudi uspjeli spasiti nakon pandemije Black Friday, on je nabavio novi soj virusa i nema dobre namjere. Vaš cilj, kao i cilj onih koji će s vama igrati, je spriječiti ga pod svaku cijenu.

The Division 2 možete nabaviti za PC putem Epic Games Storea i Ubisoftove trgovine, kao i za PlayStation 4 i Xbox One putem odgovarajućih trgovina za te konzole. Warlords of New York se na sve tri platforme prodaje za 30 eura. Osim nove priče i poznate, ali dorađene lokacije, tim je podigao level cap na 40, pripremio sezone za one koji planiraju puno vremena provesti s igrom i na razne načine promijenio gameplay. Više detalja o ekspanziji nalazi se ovdje, dok informacije o osnovnoj igri možete pročitati na ovim stranicama.

The Long Dark uklonjen s GeForce Now, Nvidia nije tražila dopuštenje

Kada je Nvidijin servis za cloud gaming prošlog mjeseca izašao iz bete i postao dostupan svima reakcija je bila prilično pozitivna radi cijene i dostupnosti u odnosu na ono što je Google napravio sa svojom Stadiom. Ipak, nedugo nakon što je GeForce Now postao dostupan, neki su izdavači uklonili svoje igre sa servisa, unatoč tome što je uvjet za igranje to da ste igru kupili i samo povezali svoj Steam korisnički račun. Najprije je to napravio Activision, zatim Bethesda, da bi sada nezavisni tim Hinterland Studio to napravio za svoju popularnu survival igru The Long Dark.

Razlog je putem društvenih mreža objavio jedan od članova tima, ali on se nije dopao većini igrača koji su mu ostavili komentar. Nvidia nije pitala za dopuštenje, timu se to nije svidjelo i zatražili su da se njihova igra makne iz ponude. Igrači koji su kupili igru smatraju da razvojni tim nema pravo odlučivati na kojem će oni računalu instalirati igru nakon što je kupe, dok van Lierop smatra da tim ima pravo birati gdje će i na koji način njihova igra biti dostupna.

GeForce Now je zamišljen tako da vam Nvidia iznajmi računalo (trenutne opcije su besplatno isprobavanje ili Founders verzija za 5,49 eura mjesečno koja uključuje neke privilegije), a vi nakon što napravite korisnički račun, preuzmete aplikaciju i povežete svoju kolekciju igara možete igrati ono što ste kupili. Uz to, naravno, morate ispunjavati minimalne sistemske zahtjeve, a kod nas je najveći problem brzina internetske veze – za glatko igranje na 1080p rezoluciji i 60 FPS-a trebat će vam minimalno 25 Mbpsa.

Bit će zanimljivo pratiti situaciju, što zbog odluka timova i izdavača, što zbog napretka ove tehnologije i distribucije igara radi koje su mnogi skeptični. Ako vam treba više informacija ili želite provjeriti jesu li podržane igre s kojima provodite najviše vremena, pronaći ćete ih ovdje.