Američki Senat odlučio poništiti ukidanje internetske neutralnosti

U prilično neočekivanom slijedu događaja demokratski su senatori na svoju stranu pridobili dovoljno Republikanaca da pokrenu postupak revizije lanjske odluke FCC-a

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. svibnja 2018. u 00:48

Američki FCC (Federalna komisija za komunikacije) krajem prošle je godine, čitali ste o tome vjerojatno već mnogo puta, odlučio ukinuti internetsku neutralnost. Njihova je odluka trebala službeno stupiti na snagu sljedećeg mjeseca, i kada smo o tome izvještavali kao fusnotu smo napomenuli da će članovi američkoga Senata pokrenuti proces revizije te odluke. Kako u Senatu većinu imaju vladajući zastupnici Republikanske stranke, a inicijativa je došla s demokratske strane, gotovo nitko nije očekivao da bi ista mogla imati uspjeha.

Međutim, u srijedu navečer po hrvatskom vremenu dogodilo se glasanje o ovoj temi. U njemu je, iznenađujuće, za reviziju odluke FCC-a o ukidanju neutralnosti Interneta glasalo 52 senatora, dok ih je 47 bilo protiv. Prema tome, Demokrati su na svoju stranu "okrenuli" tri Republikanca i dva nezavisna zastupnika i tako izvojevali neočekivanu pobjedu nad vladajućima.

Nakon što je Senat dao podršku ovoj inicijativi ona će biti proslijeđena u Kongres, gdje također mora proći glasanje – a za to će se na demokratsku stranu morati svrstati najmanje 25 članova Republikanske stranke. Senatori žele izvršiti pritisak na Predstavnički dom Kongresa kako bi o ovom pitanju glasao prije 11. lipnja, kada bi još uvijek važeća pravila o internetskoj neutralnosti trebala biti ukinuta.

Demokrati kažu kako lobisti velikih telekoma i dalje pritišću zastupnike da ne ukidaju odluku FCC-a, jer je očito da će njihovim kompanijama mogućnost da dijele Internet na "brzu i sporu liniju" biti prilika za dodatnu zaradu. Telekomi i FCC pak, tvrde da će s novim pravilima tržište dobiti novi zamah i val investicija u nove tehnologije. Konačnu riječ, ako i drugi dom Kongresa potvrdi odluku Senata, na koncu će imati Donald Trump koji će morati staviti zadnji potpis na povrat internetske neutralnosti. Šanse za to, koje su prije samo nekoliko dana bile infinitezimalno malene, sada su ipak ponešto veće.