Facebook objavio uzrok velikog pada, u stvari više uopćenu službenu ispriku

Zbog greške koja je uzrokovala pad tvrtkinih usluga, Facebookovim je zaposlenicima bilo otežano međusobno komuniciranje, a neki navodno nisu mogli pristupiti ni svojim uredima

Matej Markovinović utorak, 5. listopada 2021. u 08:50

U ponedjeljak su oko 18 sati po našem vremenu pali Facebookovi servisi, zbog čega su brojni korisnici ostali bez pristupa Facebooku, Messengeru, Instagramu i WhatsAppu.

Situacija se počela popravljati oko ponoći, pa je već tad, uz povremeno zastajkivanje, bilo moguće pristupiti nekim od aplikacija, a o problemu se oglasio i Facebook na službenom blogu.

„Svim ljudima i tvrtkama diljem svijeta koji ovise o nama, žao nam je zbog neugodnosti uzrokovanoj današnjim padom naših platformi. Radili smo koliko smo mogli da vratimo pristup te su sada naši sustavi ponovno pokrenuti“, kažu iz Facebooka.

„Temeljni uzrok ovog prekida također je utjecao na mnoge interne alate i sustave koje koristimo u svakodnevnom radu, što je zakompliciralo naše pokušaje da brzo dijagnosticiramo i riješimo problem“, dodali su.

Naime, iz tvrtke kažu da je uzrok problema bila promjena konfiguracije na ruterima koji koordiniraju mrežnim prometom između njihovih podatkovnih centara koji onda nisu mogli međusobno komunicirati. Kao rezultat toga, sve su Facebookove usluge – pale.

Ispriku je objavio i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, koji je, zahvaljujući ovom padu, pretrpio velike financijske posljedice.

„Oprostite na smetnji danas – znam koliko se oslanjate na naše usluge da biste ostali povezani s ljudima do kojih vam je stalo“, napisao je Zuckerberg.