Firefox dobio osvježeni vizualni identitet

'Novo izdanje preglednika za stolna računala i mobilne uređaje, predstavlja namjerne i promišljene promjene koje smo vam pružili za sigurno, mirno i korisno online iskustvo', navode iz Mozille

Matej Markovinović četvrtak, 3. lipnja 2021. u 17:20

Mozilla je lansirala novo ažuriranje svog web preglednika Firefoxa, koje se usredotočuje na promjene u vizualnom identitetu, objavila je tvrtka na blogu. Naime, korisnik će pri prvom otvaranju odmah primijetiti lagano osvježeni izgled alatne trake, a ponajviše se ističu kartice koje su sada veće nego prije.

„Kartice smo odvojili od preglednika kako bismo vas pozvali da ih pomaknete, preuredite i izvučete u novi prozor ili ih organizirate u svrhu lakšeg pronalaženja“, objašnjavaju iz Mozille. Istaknuli su i nove vizualne pokazatelje, poput onih koji blokiraju automatsku reprodukciju videozapisa dok korisnik ne otvori pojedinu karticu.

Stari izgled kartica

Novi izgled kartica

Osim toga, alatna je traka postala preglednija, a tu su i pojednostavljeni izbornici, pa kako navode iz Mozille, korisnici će sada puno lakše pronaći opciju koju traže.

„Oznake smo učinili lakšima za razumijevanje, a neke smo ikone uklonili kako bi ljudi na prvi pogled mogli vidjeti kamo žele ići“, kažu iz Mozille dodajući i da se odsad daje prioritet sadržaju na temelju onoga što su korisnici kliknuli prilikom posjete izborniku.

Izvor: Mozilla
Izvor: Mozilla

Potrebno je istaknuti i pojednostavljene skočne prozore za pojedine notifikacije. Iz tvrtke navode da su izričito smanjili probleme povezane s ulaskom i izlaskom s Google Meet sastanaka te će im korisnici sada pristupiti uz manje potrebnih klikova. No, nisu sve promjene rezervirane samo za korisnike Firefoxa na računalima, pa su osvježeni izgled preglednika dobili i iOS korisnici.

Izvor: Mozilla
Izvor: Mozilla