Google će u Chromeu eksperimentirati sa skrivanjem IP adresa

Nova zaštitna mjera za poboljšanu privatnost i sigurnost korisnika, IP Protection, bit će postupno uvedena i neće biti aktivirana automatski, jer može donijeti i brojne probleme

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. listopada 2023. u 10:33

Dok različiti internetski preglednici nude različite stupnjeve zaštite sigurnosti i privatnosti svojim korisnicima, IP adresa i dalje u većini slučajeva ostaje otkrivena i omogućava razne vrste praćenja. Na temelju navika surfanja, povezanih s IP adresama, oglašivači i društvene mreže, na primjer, u stanju su stvoriti vrlo detaljne profile korisnika i pratiti sve što rade online. Iz Googlea sada najavljuju svoju namjeru da i to otežaju, kao što to već postupno čine s ukidanjem podrške za kolačiće trećih strana.

Anonimiziranje podataka za veću privatnost

Korisnici u preglednicima za sada nemaju mogućnost sakriti svoju IP adresu (osim u slučaju kada koriste VPN). No, IP adrese su isto tako bitan podatak za funkcioniranje weba i preusmjeravanje prometa, sprječavanje zloporaba i prevara te identificiraju korisnika na brojne korisne načine. Ipak, u Googleu smatraju da ih je moguće sakriti, a da to ne ugrozi osnovne funkcionalnosti preglednika i nema utjecaj na korisničko iskustvo. Iz tog razloga razvijaju eksperimentalnu funkciju IP Protection, kojom će korisnici Chromea moći sakriti svoju pravu IP adresu, biti zaštićeni od praćenja, ali će i dalje moći koristiti preglednik gotovo jednako kao i prije.

Kako IP adresa više ne bi mogla biti jedinstveni identifikator, nju će ovaj alat skrivati tek od trećih strana, tako što će promet prema njima preusmjeravati kroz vlastite proxy poslužitelje. Domene tako ne bi dobivale informacije o krajnjem korisniku već o tom proxyju, pa bi korisničke IP adrese bile u velikoj mjeri anonimizirane. Te "zamjenske" IP adrese dodjeljivat će se po geografskom ključu, prema ugrubo određenoj lokaciji korisnika, da bi usluge, koje se oslanjaju na geolokacijske podatke, mogle ostati funkcionalnima.

Primjer dodjele proxy IP adresa 📷 Google
Primjer dodjele proxy IP adresa Google

Svjesni su u Googleu da je riječ o naprednoj funkciji, koja može običnom korisniku poremetiti mnogo redovnih aktivnosti, pa će ona biti postupno razvijena i uvedena, a oni koji to žele, morat će je ručno uključiti unutar Chromea. Google Chrome sada je u stabilnoj inačici 118, a funkcija IP Protection u testnu će uporabu ući nekada u verzijama brojčane oznake između 119 i 125. Isprva će se testirati samo na ograničenoj listi domena.