Makedonska tvornica lažnih vijesti aktivna i u doba pandemije

Velik broj trolerskih farmi ponovno je otkriven u Sjevernoj Makedoniji kako stvara potpuno izmišljen sadržaj, clickbait i lažne vijesti, a sve sa svrhom skupljanja klikova i zarade na njima

Sandro Vrbanus utorak, 23. lipnja 2020. u 17:32

Tijekom predizborne kampanje u SAD-u 2016. godine pojam lažnih vijesti postao je svakodnevna tema, i to ne samo u SAD-u nego i u ostatku svijeta. Tada je bilo otkriveno da nisu samo politički aktivisti iz svojih razloga u javnost puštali neistinite, izmišljene vijesti i clickbait naslove, već da su to činile i trolerske farme s Balkana – a sve kako bi na lažnim stranicama s bombastičnim "vijestima" prikupili što više klikova i tako pokušali nešto zaraditi.

U mjestu Veles u Sjevernoj Makedoniji na ovaj je način zarađivao velik broj mladih. Kako su bili uključeni u dezinformiranje povezano s američkim izborima, mjesto je dobilo i nadimak Trumpov Veles. Kasnije je otkriveno da se ova praksa proširila i u regiju, pa je BBC 2018. godine slične trolerske farme otkrio i na Kosovu.

Trolovi s Balkana i Filipina

Kako je ove godine aktualna pandemija koronavirusa, a i uz nju se vežu mnogobrojne lažne vijesti, tako su se njihovi autori iz Makedonije ponovno aktivirali. Prije nekoliko je tjedana u velikom "čišćenju" Facebook tako otkrio i uklonio brojne račune koji su na toj društvenoj mreži širili dezinformacije. Svoje su izvorište mnogi od njih ponovno imali u Sjevernoj Makedoniji, ali i na Filipinima, doznaje ZDNet.

Prenose kako su ove "farme lažnog sadržaja" organizirane po principu piramidalne sheme. Samo jedna osoba s vrha ima pristup stranici, dok za nju rade deseci ljudi koji izmišljaju vijesti i povezuju ih s aktualnim događajima. Zasebne ćelije ne znaju jedna za drugu, već svaka radi za sebe, osmišljava dramatične naslove i pokušava generirati što više moguće klikova.

Ovoga puta je, očekivano, glavna mamac za klikove na članke s izmišljenim sadržajem bila aktualna pandemija, i sve što se može povezati s njom. Osim nje, jedna od tema su i aktualni prosvjedi u SAD-u, ali i, ponovno, nadolazeći izbori za američkog predsjednika.