Megapopularni Wordle dobio i hrvatsku inačicu – Riječek

Malena web igra koja je posljednjih tjedana iznimno popularna u svijetu pojavila se nedavno i na hrvatskom jeziku, pa je mogu igrati i oni kojima engleski nije jača strana

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. siječnja 2022. u 17:05

Vjerojatno ste već upoznati s fenomenom Wordlea, jednostavne i zarazno zabavne web igre koja vam svakog dana daje novi zadatak, jedinstven za cijeli svijet, pa svoj dnevni rezultat možete lako podijeliti s prijateljima na društvenim mrežama. Ovaj je hit neizbježno postao i inspiracija za brojne klonove, a jedan od njih nastao je i na našem webu.

Njegovo je ime Riječek, a u principu se radi o istoj igri. Svaki dan stiže novi zadatak i nova riječ od 5 slova, koju je potrebno pogoditi iz najviše 6 pokušaja. Nakon odigrane partije, i ovdje se rezultat može podijeliti s prijateljima. Evo jednog našeg rezultata:

⬛⬛⬛⬛⬛
⬛⬛⬛⬛⬛
⬛🟩⬛⬛⬛
🟨🟩⬛🟩🟨
🟩🟩🟩🟩🟩
Riječek 19, 5/6

Gotovo identičan klon

Riječek je dio izvorno slovenske stranice Kveez.com, na kojoj se i inače nalaze lokalizirani kvizovi. Njegov pokretač je Aleš Cvetič, koji ga vodi kao svoj osobni projekt. U rječniku dostupnome za igru ima 18.757 hrvatskih petoslovnih riječi koje se smatraju "legalnima" za upisivanje. Slova dž, lj i nj broje se kao dva znaka, pojasnio nam je Cvetič.

S originalnim  Wordleom ova inačica dijeli i sučelje i pravila igre, a jedino što je razlikuje jest nemogućnost upisivanja slova vlastitom tipkovnicom. Drugim riječima, ako igrate na desktopu, morat ćete klikati po virtualnoj tipkovnici na ekranu.

"Hrvatski Wordle" Riječek možete zaigrati na ovoj adresi.