Microsoft će omogućiti pohranu značajno većih datoteka u oblak

Korisnici paketa Microsoft 365 po novome mogu na usluge SharePoint, Teams i OneDrive pohranjivati datoteke najveće "težine" do čak 250 GB, dva i pol puta veće nego prema dosadašnjem limitu

Sandro Vrbanus petak, 15. siječnja 2021. u 18:31

Microsoft je svim korisnicima zaželio sretnu novu 2021. godinu najavom o povećanju limita na veličinu datoteka koje se mogu pohraniti na njihove usluge pohrane u oblaku. Dugo vremena ograničenje veličine pojedine datoteke bilo je postavljeno na 15 GB, da bi ga u srpnju prošle godine Microsoft odlučio svima povećati na 100 GB.

Limit od 250 GB za sve

Sada, pak, iz Microsofta dolazi obavijest kako će svim korisnicima usluga Microsoft 365 (ranije Office 365) biti omogućeno u oblak pohraniti pojedinačne datoteke "teške" do čak 250 GB. Povećanje limita obuhvaća njihove cloud usluge SharePoint, Teams i OneDrive, a odnosi se na sve poslovne i privatne korisnike kao i one u edukacijskim ustanovama.

Microsoft kaže i kako je optimizirao način uploadanja i pohrane ovako velikih dokumenata. Svaka će velika datoteka biti razlomljena u više dijelova kako bi se njome lakše i brže manipuliralo, a svaki će njezin dio biti kriptiran zasebnim jedinstvenim ključem.

Povećani limiti na SharePointu, Teamsu i OneDriveu u primjenu će postupno ulaziti od kraja siječnja. Svi bi ih korisnici na raspolaganju trebali imati do kraja prvog tromjesečja ove godine.