Muku mučite s prekograničnom dostavom? Ovaj servis pronaći će vam najjeftiniju opciju

Europska komisija na svojim stranicama ima praktičan alat, kojim možete pretražiti aktualnu ponudu cijena dostave paketa na području Europske unije, iz bilo koje u bilo koju zemlju članicu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. travnja 2023. u 17:47

Želite li pronaći pravu cijenu za dostavu pošiljke na području Europske unije, a nije vam praktično pretraživati sve pružatelje usluga, pošte i kurire – Europska komisija ima rješenje. Njihov servis za transparentnost pokazuje koliko različiti operateri naplaćuju slanje paketa iz jedne članice Europske unije u drugu.

Sve cijene dostave na jednom mjestu

Nastao je na temelju Uredbe o uslugama prekogranične dostave paketa, koja jamči transparentnost cijena dostave. Uredbom se zahtijeva da pružatelji tih usluga s 50 ili više zaposlenika te pružatelji usluga s poslovnim nastanom u više država članica EU-a obavijeste svoja nacionalna regulatorna tijela o domaćim i prekograničnim cijenama za do 15 osnovnih usluga dostave paketa – a Komisija ih potom objavljuje na svojim stranicama.

Informacije o cijenama svake se godine ažuriraju 31. ožujka, dakle u ovom su trenutku prilično aktualne. U tražilici je dostupno preko 40.000 različitih dostavnih tarifa, koje nudi više od 250 pružatelja poštanskih usluga na području EU.

Primjer rezultata pretraživanja
Primjer rezultata pretraživanja

Tarife su javne cijene koje kupac mora platiti za isporuku pojedinačne pošiljke unutar svoje zemlje ili u drugu zemlju EU-a. Mogu se pronaći na internetskim stranicama pružatelja usluga i na popisima javnih tarifa pružatelja usluga. Korisnici moraju imati na umu da prikazane cijene mogu uključivati određene uvjete i ograničenja, kao i da na sve cijene izlistane na ovoj stranici ne uključuju PDV.