Objavljen "plan za spas weba" Tima Berners-Leeja

Sir Tim Berners-Lee i njegova zaklada The Web Foundation objavili su detalje "Ugovora za bolji web" kojim žele spasiti online svijet, a web učiniti dostupnijim i kvalitetnijim

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. studenog 2019. u 18:00

Izumitelj World Wide Weba, Sir Tim Berners-Lee, još je prije više od godinu dana pokrenuo projekt "Ugovor za bolji web", kojim, zajedno sa svojom zakladom The Web Foundation, želi "spasiti web", učiniti ga boljim, kvalitetnijim mjestom, s besplatno dostupnim znanjem dostupnim milijardama ljudi diljem svijeta. Ovaj plan u pripremi je privukao zvučna imena koja su ga podržala, kao što su Google, W3C konzorcij, Twitter, Microsoft, i 80-ak drugih kompanija koje žive na webu i od weba.

Sada je Ugovor napokon dobio i svoj finalni oblik, koji je dostupan u obliku podužeg PDF dokumenta na službenim stranicama projekta.

Devet glavnih točaka

Ukratko, "Ugovor za web" koji bi trebao spasiti online svijet kakav znamo i volimo, sastoji se od devet principa namijenjenih vlastima, kompanijama i korisnicima. Potpisnici i podržavatelji Ugovora obvezuju se da će se u radu voditi ovim principima.

Vlade se obvezuju osigurati da svi građani mogu biti spojeni na Internet, da im je cijeli Internet dostupan cijelo vrijeme, te obećati poštivanje osnovnih ljudskih prava na privatnost podataka online.

Kompanije potpisnice Ugovora trebale bi osigurati da pristup Internetu bude omogućen svima i da si ga korisnici mogu priuštiti, moraju poštivati privatnost i stvarati atmosferu povjerenja, te razvijati tehnologije koje potiču ono najbolje u ljudima a potiskuju ono loše.

Građani se potpisivanjem obvezuju biti kreatori sadržaja i suradnici na webu, stvarati zajednice u kojima se poštuje ljudsko dostojanstvo i civilizirana rasprava, te imaju obvezu boriti se za web.

Što možemo učiniti?

"Ostavimo li web ovakvim kakav je sada, mnoge stvari poći će po zlu. Ako ne preokrenemo stvari završit ćemo u digitalnoj distopiji. Ne trebamo 10-godišnji plan za spas weba, moramo ga spasiti sada", izjavio je Sir Tim Berners Lee.

Potpisivanje ugovora moguće je obaviti na službenoj stranici, i moguće ga je potpisati u vlastito ime ili u ime organizacije kojoj pripadate. Oni koji se odluče na potpisivanje morat će pokazati da rade na implementaciji devet istaknutih principa i zajedničkom rješavanju problema koji danas muče web.