Onemogućeno pristupanje sustavu AAI@EduHr izvan Hrvatske

Uslijed preopterećenja sustava zbog nastave na daljinu te hakerskih napada na isti, SRCE je onemogućilo pristupanje AAI@EduHr bilo kome izvana

Sandro Vrbanus utorak, 17. ožujka 2020. u 14:38

Zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom nastava je u hrvatskim osnovnim i srednjim školama prebačena na Internet i televiziju. U prvom danu online nastave pojavilo se značajno opterećenje sustava AAI@EduHr kroz koji se polaznici moraju prijaviti za brojne druge usluge, a k tome je isti sustav bio i pod hakerskim DDoS napadom. Središnje komponente sustava AAI@EduHr pod izuzetno su visokim opterećenjem još od petka, a povrh toga u ponedjeljak su uslijedili i napadi.

Stabilno, ali oprezno

Isti su prijavljeni nadležnima, tijekom dana omogućeno je stabilno funkcioniranje sustava koliko to infrastruktura dozvoljava, no napadi su se nastavili i tijekom utorka. Iz tog razloga reagirali su iz Sveučilišnog računskog centra (SRCE) i blokirali pristup ovom sustavu za sve korisnike izvan Hrvatske. Kibernetičke DDoS napade nazvali su ozbiljnima i naveli da je u proteklih 48 sati bilo desetak slučajeva eskalacije tih napada.

"Sustav AAI@EduHr je stabilan. Zbog kibernetičkih napada do daljnjega je onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području RH onim sustavima u nadležnosti Srca i CARNETA koja se oslanjaju na sustav AAI@EduHr", kaže službena obavijest.

NADOPUNA (18.3.): Pristup e-Dnevniku je osiguran no ulaz u sustav putem AAI@EduHr identiteta je otežan zbog tehničkih poteškoća te CARNET i Srce rade sve što mogu kako bi ih što prije otklonili.