Podrška za Chrome na Windowsima 7 produžena do 2022.

Iako je Microsoft službeno prestao pružati podršku za svoj OS, Google će poslovnim korisnicima koji ga se još nisu riješili dati dodatnih pola godine vremena za prilagodbu

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. studenog 2020. u 17:23

Gašenjem službene podrške za Windowse 7 početkom ove godine Google je bio najavio da će polako početi razmišljati o ukidanju podrške za svoj preglednik Chrome za ovaj operacijski sustav. Prema prvim najavama, podrška za Chrome trebala je potrajati do 15. srpnja 2021. godine, ali je i ovu odluku odgodila pandemija. Točnije rečeno, odgođeno gašenje podrške za Chrome na preko 10 godina starom OS-u neće se dogoditi kada je planirano jer je primijećeno da su mnoge organizacije, koje i dalje rade na "sedmici", odlučile svoj prelazak na nove Windowse također odgoditi.

Na temelju podataka koje su dobili od svojih poslovnih korisnika, u Googleu su tako odlučili da će najpopularniji internetski preglednik na svijetu biti moguće na Windowsima 7 nesmetano koristiti, uz podršku i sigurnosne nadogradnje, šest mjeseci duže – najmanje do 15. siječnja 2022. godine.

22% tvrtki još uvijek nije prešlo s Windowsa 7 na 10
22% tvrtki još uvijek nije prešlo s Windowsa 7 na 10

Produženje podrške odnosi se na poslovne korisnike kojima migracija ovisi o kompanijskim IT procesima, a za koje je primijećeno da su ove godine značajno usporeni. Istraživanje je pokazalo da je, od nekadašnjih korporativnih korisnika Windowsa 7 u svijetu, njih 78% prešlo na Windowse 10, kod njih 21% taj proces je u tijeku, a 1% kompanija i dalje radi na Windowsima 7 i planira prelazak na moderniji OS započeti uskoro.

Iz Googlea kažu kako će i dalje pratiti razvoj situacije s migracijom te da će na temelju njega donijeti eventualne nove odluke o gašenju ili novom produženju roka, samim time i "života" Chromea na Windowsima 7.