Posljednje upozorenje: 1. prosinca započinje brisanje neaktivnih Gmail računa

Kao što je najavljeno ranije ove godine, uskoro će započeti velika "čistka" Googleovih korisničkih računa na koje se korisnici nisu prijavili najmanje dvije godine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. studenog 2023. u 12:15

Protekloga svibnja Google je bio najavio da će do kraja godine započeti s "velikom čistkom" neaktivnih korisničkih računa, odavno zaboravljenih ili korištenih u jednokratne svrhe. Brisanju će biti podvrgnuti svi korisnički računi kojima se nitko nije služio, ili se na njih nije prijavio tijekom najmanje protekle dvije godine.

Pronađu li u Googleu takav račun, vrlo vjerojatno će ga izbrisati, zajedno sa svim sadržajem unutar Gmaila i s njime povezanih servisa: Docs, Drive, Meet, Calendar, YouTube i Photos. Prije brisanja računa, na njegovu primarnu e-mail adresu i na adresu za oporavak stići će i finalno upozorenje. Prvi datum kada bi neki računi mogli biti trajno uklonjeni je 1. prosinca, dakle za nešto više od dva tjedna.

Imate li takav račun, a od presudne vam je važnosti ili sentimentalne vrijednosti, nastavite čitati kako biste pronašli način za sačuvati ga od trajnog uklanjanja i brisanja svih na njemu pohranjenih sadržaja.

Kako održati račun na životu?

Najjednostavniji način za održavanje računa aktivnim jest prijaviti se na njega najmanje jednom u dvije godine. Aktivnošću se smatra bilo što od sljedećih radnji: čitanje ili slanje e-maila, korištenje servisa za pohranu Google Drive, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacija s Play Storea, pretraživanje weba putem tražilice ili pak korištenje računa za prijavu na neku vanjsku aplikaciju ili servis.

Zašto se računi brišu?

Iz Googlea kažu da je odluka o uklanjanju neaktivnih računa potez usmjeren ka povećanju sigurnosti. Stari računi u pravilu ne koriste dvofaktorsku provjeru identiteta, zaštićeni su slabim i možda odavno provaljenim ili višestruko korištenim lozinkama, pa kao takvi predstavljaju sigurnosni rizik. Provala jednog takvog računa može dovesti do krađe identiteta, ali može poslužiti i kao vektor za daljnje napade ili širenje spama.

Postoje i iznimke

Iako se ovoga proljeća pisalo da bi velika Googleova "čistka" starih i neaktivnih računa, zajedno sa svim sadržajima na njima, mogla zahvatiti te u nepovrat poslati brojne kultne video sadržaje na YouTubeu, tome ipak neće biti tako. Izuzetak će pri velikom brisanju računa obuhvatiti račune na YouTubeu koji i dalje imaju kanale, aktivne video sadržaje ili komentare. Isto tako, od uklanjanja će biti pošteđeni računi na kojima postoji pozivnica novčana bilanca, primjerice od neiskorištenih poklon bonova. Izbrisani neće biti niti računi vezani uz neku drugu aktivnu Googleovu pretplatu, proizvod, uslugu ili aplikaciju (poput kupovine knjiga ili filmova).