U SAD-u od danas ne postoji internetska neutralnost

Američki FCC od danas i službeno provodi regulativu izglasanu krajem prošle godine, koja daje više slobode telekomima u naplati brzine pristupa Internetu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. lipnja 2018. u 18:56

Pravila koja su uvedena na američkom tržištu prije tri godine, a koja su zabranjivala pružateljima internetskih usluga da svojim korisnicima isporučuju usluge s više razina brzine, od danas više nisu na snazi. Regulatorna agencija za komunikacije SAD-a (FCC) prošle je godine, a vjerojatno pod pritiskom telekomunikacijskog lobija, ukinula regulativu uvedenu za vrijeme Obamine vladavine, i tako stala na kraj onome što se u svijetu naziva internetska neutralnost.

Od danas će telekomi u SAD-u, tako, sasvim legalno moći preferirati promet prema nekim stranicama, a gušiti brzinu pristupa prema drugima. To je posebno opasno u situaciji kada ISP i sam ima neke druge usluge na tržištu, pa bi mogao favorizirati vlastite, primjerice streaming servise, a drugima ograničavati brzinu – te korisnicima dodatno naplaćivati pakete za pristup "stranicama drugog reda".

Nestanak neutralnosti Interneta znači i da će operateri moći po vlastitom nahođenju blokirati neke stranice i tako de facto odlučivati što korisnici smiju, a što ne, posjećivati, i kojom brzinom veze. Isto tako moći će određivati i koje će internetske usluge i servisi uspjeti na tržištu a koji ne – samo klasifikacijom istih u "brzu" ili "sporu" liniju, pri čemu će se pristup "brzoj" vrlo vjerojatno naplaćivati. Ovakva bi praksa, postane li učestala, mogla stajati glave mnoge manje kompanije koje si ne mogu priuštiti dodatne troškove.

Brojne američke savezne države već su donijele svoje vlastite propise kojima zabranjuju i otežavaju neke od navedenih aktivnosti kojima bi telekomi mogli ugrožavati slobodu Interneta, ali njihova legislativa ne može potpuno neutralizirati odluku FCC-a. U isto vrijeme još uvijek je u Kongresu SAD-a aktivna inicijativa da se glasanjem preokrene autonomna lanjska odluka ove Agencije o ukidanju neutralnosti. Nakon što je ista iznenađujuće prošla u Senatu, sada je treba potvrditi i Predstavnički dom Kongresa.

Većina se analitičara slaže u predviđanju da se ništa značajno za korisnike ili kompanije u SAD-u neće promijeniti od danas, no kroz naredne tjedne i mjesece moglo bi doći do promjene u načinu rada, i naplate, kod velikih američkih ISP-ova, Comcasta, AT&T-a i Verizona, koji su za ovakvu situaciju i lobirali.