Ugašen veliki repozitorij piratskih torrenta, RARBG

Nasuprot mnogim piratskim stranicama koje su kroz godine, zbog kršenja zakona, ugasile razne vlasti i agencije, RARBG su ugasili sami vlasnici, poslavši kratku i zanimljivu obavijest o tome

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. lipnja 2023. u 11:06

Jedan od najpoznatijih repozitorija s tražilicom torrent datoteka, RARBG, ugašen je ovoga tjedna. No, nije riječ o kakvoj policijskoj akciji ili tužbi vlasnika autorskih prava koja se torrentima obično krše, već je ova stranica ugašena odlukom onih koji su je posljednjih godina i vodili. RARBG je osnovan 2008. godine i od tada je bilježio milijune posjeta mjesečno, nudio je pretraživanje torrent datoteka, ali je služio i kao mjesto na kojem su se novi torrenti, obično vezani uz nove filmske i televizijske sadržaje, među prvima pojavljivali.

COVID, rat, inflacija

Vlasnici servisa, koji su ga sada odlučili ukinuti, pojasnili su svoje razloge u kratkoj poruci ostavljenoj na početnoj stranici. U njoj navode kako su suočeni s brojnim problemima – od toga da su im neki od suradnika preminuli od COVID-a, neki zbog posljedica zaraze ne mogu raditi, a neki se, zanimljivo, bore u ratu u Ukrajini i to "na obje strane".

Da i pirati imaju slične probleme kao i legitimni servisi, potvrđuje još jedna činjenica. Osim, dakle, COVID-a i rata u Ukrajini, RARBG je pogodila i rastuća inflacija, zbog koje im je postalo gotovo nemoguće plaćati troškove energije za podatkovne centre u Europi. Do sada su ih, kažu, plaćali iz vlastitog džepa, a po novim cijenama to više nisu u stanju činiti.

Iako, kako je to običaj u torrent svijetu, na Internetu ostaje nekoliko mirror stranica, glavni RARBG je sada ugašen, pa vrlo vjerojatno njihovih piratskih izdanja, inače poznatih kao relativno kvalitetnih, više neće biti.