Vizualno zadivljujuće interaktivno stablo svih poznatih vrsta života dostupno na internetu

OneZoom je odredište gdje na jednom mjestu možete istraživati sav život na Zemlji, proučavati njegovu evoluciju i saznati kojim vrstama prijeti izumiranje

Mladen Smrekar četvrtak, 16. prosinca 2021. u 14:15

Pretraživač OneZoom preslikava veze između čak 2,2 milijuna živih vrsta. Ovo interaktivno stablo života omogućuje korisnicima da zumiraju bilo koju vrstu i istraže njezine odnose s drugima, u besprijekornoj vizualizaciji na jednoj internetskoj stranici. OneZoom također uključuje i slike više od 85.000 vrsta te informacije o njihovoj životnoj ugroženosti. 

Deset godina rada

OneZoom je djelo dr. Jamesa Rosindella, istraživača bioraznolikosti s Imperial Collegea London, i dr. Yana Wonga, evolucijskog biologa sa Sveučilišta Oxford. U članku objavljenom u Methods in Ecology and Evolution, oni predstavljaju više od deset godina rada na onome što su nazvali "biološkim Google Earthom".

Interaktivno stablo života preslikava veze između čak 2,2 milijuna živih vrsta
Interaktivno stablo života preslikava veze između čak 2,2 milijuna živih vrsta

"Lišće" koje predstavlja svaku vrstu na stablu označeno je bojama ovisno o riziku od izumiranja: zeleno za neugroženo, crveno za ugroženo i crno za nedavno izumrlo. Međutim, većina lišća na stablu je siva, što znači da rizici nisu procijenjeni ili znanstvenici nemaju dovoljno podataka o njima. Čak i među vrstama koje opisuje znanost, samo je mali dio proučavan ili im je poznat rizik od izumiranja.


Traže se sponzori

OneZoom je konfiguriran za rad sa zaslonima osjetljivim na dodir, a softver besplatno mogu preuzeti i koristiti obrazovne institucije, muzeji i zoološki vrtovi.

"Listovi" su označeni bojama ovisno o riziku vrste od izumiranja. U suradnji s Wikipedijom poredane su i po popularnosti
"Listovi" su označeni bojama ovisno o riziku vrste od izumiranja. U suradnji s Wikipedijom poredane su i po popularnosti

Rosindell i Wong osnovali su i humanitarnu organizaciju OneZoom koja potiče korištenje njihovog stabla života kako bi se javnost "obrazovala o temama evolucije, biološke raznolikosti i očuvanja raznolikosti života na Zemlji". Svaki list na stablu dostupan je za sponzorstvo pa svatko tko želi može "usvojiti" neku vrstu; trenutno je sponzorirano više od 800 listova.

Turistički obilasci drva života

Istraživači su stablo integrirali s Wikipedijom kako bi otkrili "popularnost" svake vrste, na temelju toga koliko se često njihova stranica gleda na Wikipediji.

Podaci o ljudima najviše se pretražuju, a izuzetno su traže i informacije o sivom vuku i domaćim psima
Podaci o ljudima najviše se pretražuju, a izuzetno su traže i informacije o sivom vuku i domaćim psima

Prednjači pretraživanje podataka o ljudima, ali i sivom vuku i domaćim psima. U biljnom svijetu prednjači pretraživanje podataka o kanabisu, a slijede ga kupus, krumpir i kokos. Najpopularnije ribe su losos i pastrva.


Interaktivno stablo života omogućuje korisnicima da zumiraju bilo koju vrstu i istraže njezine odnose s drugima
Interaktivno stablo života omogućuje korisnicima da zumiraju bilo koju vrstu i istraže njezine odnose s drugima

Istraživači namjeravaju organizirati "ture" po narudžbi i znatiželjnike poput turističkih vodiča voditi stablom na specijalizirana putovanja florom i faunom kroz svijet najljepših životinja, ljekovitih biljaka ili vrsta nazvanih po slavnim osobama. Izradili su i poseban alat za snimanje zaslona kako bi se viđeno jednostavno spremilo i podijelilo na internetu.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi