Web-tražilica "Otvoreni akti" za pretraživanje odluka zagrebačkih vlasti

Stranka Za grad pokrenula je internetsku tražilicu kojom je moguće detaljnije i preciznije pretraživati sve akte koje je donio zagrebački gradonačelnik, na jednostavan i transparentan način

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. lipnja 2020. u 16:25

Zagrebačka stranka Za grad ovoga je tjedna predstavila projekt Otvoreni akti koji se sastoji od jednostavnije i transparentnije internetske tražilice svih akata koje je donio zagrebački gradonačelnik. Odgovor je to kako na političku situaciju u gradu, tako i na činjenicu da je "postojeća web stranica za pretraživanje gradonačelnikovih akata izuzetno nepregledna i nedostojna 21. stoljeća", kažu pokretači projekta.

Otvoreni akti su tražilica koja omogućava pretraživanje ne samo i originalnih stranica, nego i svih PDF i Word dokumenata povezanih s donesenim gradonačelnikovim aktima, što do sada, putem službenih stranica Grada Zagreba, nije bilo moguće. Pokretači akcije nadaju se da će njihova tražilica omogućiti više transparentnosti u radu gradskih vlasti.

Ova tražilica također omogućava i naprednu pretragu uključivanjem i isključivanjem željenih termina ili cijelih fraza kao i filtriranje po datumu. "Projekt je naš poklon svim novinarima, istraživačima i građanima u nadi da će se koristiti kao sredstvo u borbi protiv korupcije i za postizanje transparentnije javne uprave kakvu Zagreb i Hrvatska zaslužuju", poručuju iz stranke Za grad.

Ovaj je projekt financiran iz vijećničkih naknada članova stranke te volonterskim radom, dok se u pretraživanju koriste otvoreni podaci koji su svima dostupni zahvaljujući nacionalnoj mreži građanski orijentiranih volontera Code for Croatia. U sustavu tražilice indeksiramo je 109.736 akata datiranih između 3. lipnja 2009. i 5. lipnja 2020. godine