YouTube je moguće gledati bez reklama i adblockera – ali s VPN-om

Redditom se širi savjet o tome kako je moguće ukloniti iritantne reklame s YouTubea, a bez korištenja rješenja za blokiranje oglasa ili plaćanja pretplate na YouTube Premium

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. siječnja 2024. u 14:22

Nastavlja se "bitka" YouTubea i gledatelja koji nisu spremni plaćati im pretplatu, ali niti gledati oglase prije, usred i poslije odabranih sadržaja. Sudeći prema komentarima na forumima i društvenim mrežama, takvih je gledatelja zaista mnogo, pa traže sve moguće načine kako izbjeći i plaćanje YouTubeu za njegove usluge, uz istodobno izbjegavanje monetizacije pregleda putem oglasa.

Albanija – obećana zemlja?

Jedno od takvih rješenja su dodaci za blokiranje oglasa, popularni adblockeri, kakve na svojim računalima instalirane ima gotovo svaki drugi korisnik Interneta. No, YouTube odnedavno uvodi različite mjere protiv takvih dodataka, pa blokira ili usporava učitavanje videa otkrije li da se nešto takvoga nalazi na računalu. Ipak, dovitljivi su korisnici pronašli još jedan način kako nadmudriti i te mjere.

Prema informacijama u nedavno pokrenutoj raspravi na Redditu, YouTube se može legalno gledati bez reklama i plaćanja, i to ako imate samo – dobar VPN. Softver za upravljanje virtualnom privatnom mrežom može vašu lokaciju YouTubeu maskirati i prikazati mu da mu pristupate iz neke druge države, a upravo "u tom grmu leži zec" – postavite li kao zemlju pristupa Albaniju, oglase na YouTubeu nećete vidjeti.

No, nije sve tako jednostavno. Vrlo je vjerojatno da će "trik" upaliti samo s boljim VPN servisima, kod kojih prava lokacija neće "procuriti" do Googlea, pa ćete, umjesto pretplate na YouTube Premium, morati plaćati pretplatu na takav VPN.

Privremeno rješenje

Na Redditu se navodi da Googleu "nije legalno" korisnicima iz Albanije prikazivati reklame, odnosno da se oglasi korisnicima iz te zemlje ne prikazuju jer na albanskom tržištu monetizacija sadržaja nije dostupna. Međutim, istina je nešto drugačija. Googleova platforma za oglašavanje, naime, još uvijek službeno ne podržava albanski jezik, pa stoga tamošnjim gledateljima ne isporučuje oglase. Za sada, dakle, VPN se može postaviti na Albaniju pa gledati YouTube do mile volje bez prekida, potvrdio je portal Android Police.

Ova "rupa" u pravilima vjerojatno će u dogledno vrijeme biti zatvorena, čim se Google odluči ozbiljnije pozabaviti albanskim tržištem i uvesti podršku za njihov jezik. U skladu s tim, morat će formalno pokrenuti i poslovanje u toj zemlji, početi plaćati poreze, isplaćivati naknade autorima s tog područja i slično. EuroNews je u studenome pisao da su pregovori o tome u tijeku te da bi proces integracije Albanije mogao započeti "uskoro".