Za usporavanje YouTubea korisnicima s adblockerima krivi su – adblockeri

Posljednjih se dana po raznim forumima i Redditu pisalo da je YouTube uveo novu mjeru "kazne" za korisnike koji na njihovom servisu blokiraju oglase. No, ispostavilo se da je problem negdje drugdje

Sandro Vrbanus utorak, 16. siječnja 2024. u 15:53

Saga o YouTubeu i njegovim potezima za onemogućavanje blokiranja oglasa nastavlja se. Milijuni korisnika i dalje u svojim preglednicima imaju aktivne dodatke za blokiranje oglasa, pa tako pokušavaju gledati YouTube bez ometanja, ali i bez plaćanja pretplate. Posljednjih dana ta je priča dobila novi nastavak, kada su neki primijetili da im je cjelokupno iskustvo korištenja YouTubea s uključenim adblockerom užasno sporo.

Nije kriv YouTube

Korisnici na forumima i Redditu pisali su da im YouTube odjednom koristi previše resursa, čak i pregrijava laptope, kada je otvoren u pregledniku s adblockerom. Usporavanje učitavanja sadržaja također je prijavljeno, a zanimljivo, neki su pisali da im je servis usporen unatoč tomu što imaju pretplatu na YouTube Premium, i onda su – logično – svi počeli optuživati YouTube da je uveo nove nepopularne mjere protiv blokiranja oglasa.

No, kada se priča počela raspetljavati, pokazalo se da problem leži negdje drugdje – upravo u adblockerima. Usporavanje učitavanja YouTubea pojavilo se, naime, nakon posljednje nadogradnje dodataka Adblock i Adblock Plus, instaliranih u preglednicima Chrome i Edge. S druge strane, korisnici uBlock Origina nisu prijavili nikakve probleme.

Kako piše Bleeping Computer, Adblock verzije 5.17 i Adblock Plus verzije 3.22 unijeli su određene promjene, koje su počele usporavati učitavanje brojnih ostalih stranica, ne samo YouTubea. Najčešće će usporene biti stranice kod kojih se sadržaj dinamički osvježava, kažu stručnjaci koji su proveli analizu ponašanja AdBlocka.

U slučaju da ste, dakle, iskusili neki od opisanih problema, rješenje je onemogućiti te ekstenzije. Njihovi developeri poručuju da su svjesni situacije te da istražuju slučaj. Traže od samih korisnika povratne informacije jer sami, kažu, ne mogu replicirati opisano usporavanje.