YouTube Premium značajno poskupljuje na nekim tržištima

YouTube je obavijestio svoje pretplatnike na nekoliko velikih tržišta da će im cijene mjesečne pretplate porasti za gotovo 30%. Hrvatska za sada nije zahvaćena ovim poskupljenjem

Sandro Vrbanus petak, 21. listopada 2022. u 12:45

Pretplatnici na YouTube Premium paket, i to onaj obiteljski, u nekim su zemljama dobili obavijest da će im od sljedećeg mjeseca cijena pretplate biti povećana. Ovaj val poskupljenja zahvatio je, prema za sada dostupnim informacijama, SAD, Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Tursku, Argentinu, Novi Zeland i Japan, s time da je u Argentini i Turskoj poskupljenje primijenjeno i na individualne pretplate.

Prema vlastitim pravilima, YouTube je obvezan pretplatnicima dojaviti svaku promjenu cijene 30 dana prije nego ona stupi na snagu, tako da će prve skuplje pretplate postojećim korisnicima biti naplaćene nakon 21. studenoga. Novi pretplatnici će već od sada morati pristati na više cijene.

U Hrvatskoj za sada bez promjene

Zemlje Europske unije, među kojima i Hrvatska, nisu obuhvaćene poskupljenjem. Povećanje cijena moglo bi utjecati tek na one koji su se "švercali" pa plaćali pretplatu po nekoj nižoj cijeni, primjerice putem računa koji je fiktivno registriran u Turskoj ili Argentini. Tamo su poskupljenja i najveća, pa pojedinačna pretplata u Argentini sada košta trostruko više nego do sada, dok je u Turskoj cijena porasla za više od 75%. U SAD-u, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu cijene će porasti za gotovo 30%.

Detalji poskupljenja
Detalji poskupljenja

Želite li YouTube Premium redovno koristiti iz Hrvatske, individualna pretplata i dalje košta 71,99 na mjesec, a obiteljska, za do pet članova obitelji, 109,99 kuna mjesečno. Prvi mjesec i dalje je besplatan. YouTube Premium omogućava neograničeno gledanje svih sadržaja bez reklama, download sadržaja, pristup katalogu glazbe unutar servisa YouTube Music Premium, kao i reprodukciju sadržaja na mobilnim uređajima dok im je ekran isključen.