Sjećate li se iPhonea X s Touch ID-om na stražnjoj strani?

Na Appleovom događaju u rujnu 2017., predstavljen je iPhone 8, ali i iPhone X s potpuno novim dizajnom. OLED zaslon od ruba do ruba razveselio je mnoge, a zahvaljujući brojnim leakovima, očekivalo se da će se Touch ID smjestiti na 'stražnjici' uređaja

Matej Markovinović nedjelja, 6. veljače 2022. u 09:35

Prisjetimo se - godina je 2017., na tehnološkim portalima nerijetko izlaze „šuškanja“ o nadolazećem iPhoneu koji bi trebao u potpunosti ukloniti home gumb i po prvi puta pružiti korisnicima notch iskustvo.

Te su glasine, naime, pokrenule lavinu reakcija onih koji su se pitali – Pa gdje će Apple smjestiti Touch ID? Tehnološki gigant iz Cupertina, doduše, pripremio je za korisnike pravu poslasticu koja se i danas koristi. No, prije nego što su predstavili Face ID s iPhoneom X, „šuškalo“ se da će Touch ID i dalje ostati aktualan te da će biti smješten na stražnjoj strani uređaja.

Procurjele informacije o Touch ID-u na stražnjoj strani bile su toliko dosljedne, da mnogi i dan danas vjeruju da ih je Apple namjerno puštao u javnost, kako bi što manje ljudi znalo za njihovu tehnologiju prepoznavanja lica.

Toga se na Twitteru nedavno prisjetio i Ben Geskin, jedan od tadašnjih glavnih leakera koji su iznosili informacije o nadolazećem iPhoneu X.

„Tada sam bio jedan od glavnih izvora informacija / shema / rendera novog iPhonea X. Apple je tada pokušao progurati ovu lažnu verziju te odvratiti pozornost od stvarnih procurjelih informacija te sniziti očekivanja javnosti“, napisao je Geskin.

Gotovo pet godina kasnije od izlaska iPhonea X i dalje nije jasno je li Apple stvarno stajao iza curenja vala lažnih informacija. Bez obzira na to, tajanstveni dizajn koji je tada kolao internetom i dalje pobuđuje raspravu među ljubiteljima pametnih telefona te će ga se mnogi tu i tamo prisjetiti.

„Zašto mislim da je to Apple sam napravio? Previše je bilo detaljno. Smatram da je poprilično jasno da Apple nikada nije razmišljao o ovom dizajnu s Touch ID-om, jer je imao iPhone X s Face ID-om u rukavu“, zaključio je Geskin.

U svakom slučaju, Face ID je za flagship iPhone modele već godinama primarni dio opreme, no gotovo se prije svakog izlaska nove serije Appleovih pametnih telefona govori da će se Touch ID vratiti u obliku senzora ispod zaslona.

Bilo kako bilo, nostalgičarima za starom Appleovom tehnologijom preostaje samo strpljivo čekati i nadati se da će sljedeći „one more thing“ biti upravo novi iPhone s Touch ID-om.