Baterije koje oponašaju bambuse brže se pune

Membrana za vodu koja bambusu omogućuje da bude najbrže rastuća biljka na svijetu inspirirala je istraživače da razviju učinkovitije elektrode koje bi trebale omogućiti brže punjenje baterija

Mladen Smrekar ponedjeljak, 9. kolovoza 2021. u 16:53

Profesor Ziqi Sun život je posvetio oponašanju strukturnih i optičkih svojstava prirodnih objekata kao što su školjke, riblje ljuske ili oči muha kako bi razvio održiva energetska rješenja. Za svoj posljednji projekt inspiraciju je pronašao u bambusima koji rastu u Gradskom botaničkom vrtu u Brisbaneu.

Napredni funkcionalni materijali

Profesor Sun i njegov tim istraživača upravo su objavili rezultate svojih istraživanja o naprednim funkcionalnim materijalima, nadahnutih višeslojnom membranom unutar stabljike bambusa. Membrana, ne deblja od komada papira, omogućava ultrabrzi transport vode i hranjivih tvari kroz bambus koji raste brzinom od oko 40 mm na sat. Membrana se sastoji od slojeva porozne strukture.

Istraživači su membrane ugradili u litij-ionske baterije kako bi ispitali njihovu sposobnost transporta iona
Istraživači su membrane ugradili u litij-ionske baterije kako bi ispitali njihovu sposobnost transporta iona

Profesora Suna zanimalo je zašto bambusi imaju ove membrane; one sigurno ne služe za ukras nego imaju neku funkciju. I upravo ta jedinstvena struktura i njezina funkcija bili su predmet proučavanja.

"Membrana je najvažnija komponenta u uređajima za pohranu energije i bilo bi dobro kad bismo mogli pronaći potencijalnog kandidata za skladištenje energije, učeći iz odnosa između strukture membrane i specifične funkcije", kažu istraživači koji su otkrili da ova višeslojna međuslojna struktura omogućuje vodi i elektrolitima da kroz bambus putuju na dva načina.

Slojevita struktura

Unutarnja slojevita struktura, s ograničenim razmakom, omogućuje "hiperfluidno" putovanje tekućine i elektrolita, što znači da tekućina vrlo brzo putuje kroz biljku. Vanjski sloj, s više prostora između razina, omogućava brže raspršivanje tekućine kroz strukturu.

Bioinspirirane membrane imaju odlična mehanička svojstva
Bioinspirirane membrane imaju odlična mehanička svojstva

Ovaj istraživački projekt nadovezuje se na prethodni rad o prednostima super tankih, dvodimenzionalnih nanomaterijala za vrlo brz transport iona kroz bateriju.

"Priroda nas je naučila kako dizajnirati s ovakvim dvodimenzionalnim materijalima i kako će višerazinska raspodjela prostora biti mnogo korisnija za baterije visokih performansi", kaže profesor Sun.


Znanstvenici su razvili membranu koja imitirala strukturu prirodne verzije, koristeći slojeve "nanofiltera" oksida kobalta i grafena, pojedinačno 100.000 puta tanjih od ljudske kose. Bioinspirirana membrana, promjera 50 mm i debljine nekoliko desetaka mikrometara, sastavljena je od tisuća slojeva. 


Supermorko ponašanje 

Istraživači su membrane ugradili u litij-ionske baterije kako bi ispitali njihovu sposobnost transporta iona. Rezultati su nadmašili ostale materijale koji se obično koriste za elektrode u baterijama.

Tanka membrana omogućava ultrabrzi transport vode i hranjivih tvari kroz bambus koji raste brzinom od oko 40 mm na sat
Tanka membrana omogućava ultrabrzi transport vode i hranjivih tvari kroz bambus koji raste brzinom od oko 40 mm na sat

Ispitali su i sposobnost vlaženja membrane, odnosno sposobnost tekućine da zadrži kontakt s čvrstom površinom i ustanovili kako bioinspirirane membrane pokazuju supermokro ponašanje prema organskom elektrolitu. To znači da nije postojala prepreka za kontakt i ulazak elektrolita s površine u unutarnju membranu.

"Studija ukazuje na novi način projektiranja energetskih materijala visokih performansi", kaže profesor Sun koji nastavlja sa svojim eksperimentima u kojima se principi iz prirode preslikavaju na umjetne materijale.