"Digitalnu detoksikaciju" probalo je oko 70% ljudi

Ispitanici u SAD-u i Velikoj Britaniji izjavili su da su, većinom, pokušali na neki način skratiti vrijeme korištenja digitalnih uređaja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. rujna 2018. u 16:30

Konstantna povezanost na Internet i dostupnost na društvenim mrežama i aplikacijama za razmjenu poruka može negativno utjecati kako na društveni život tako i na zdravlje pojedinaca. Iz tog razloga sve više korisnika s vremena na vrijeme pokušava odraditi "digitalnu detoksikaciju", odnosno odreći se nakratko korištenja mobitela i računala. Istraživanje kompanije GlobalWebIndex pokazalo je kako je otprilike trećina svih ispitanika zabrinuta za svoje zdravlje i dobrobit zbog pretjerane upotrebe mobitela.

Dodatno, istraživanje provedeno u SAD-u i Velikoj Britaniji je pokazalo i kako je oko 70% ljudi do sada pokušalo nakratko se odreći digitalnih uređaja. Velika većina, oko polovice svih korisnika, "detoksikaciju" obavlja ograničavanjem svojeg online vremena, dok se njih tek 19% odlučivalo i na potpuno odricanje od mobitela ili računala.

Korisnici koji se u prosjeku češće odlučuju na "digitalni detox" su oni koje možemo opisati kao millennialsi – u dobi od 25 do 34 godina starosti, češće su muškarci i imaju završen fakultet, te rade kao menadžeri. Kao najčešći se razlozi za odlučivanje na apstinenciju od digitalnih uređaja navode potreba za provođenjem više vremena s obitelji, ili u drugim aktivnostima. Tek nakon toga dolazi briga za vlastitu dobrobit i zdravlje.

Od onih koji se odluče na potpunu detoksikaciju čak 80% osjeća svojevrsnu "oslobođenost", ali ih gotovo polovica ima i osjećaj da nešto propuštaju (FOMO), zaključuje se u istraživnaju.