Koliko zurenje u ekrane prije spavanja (ne) utječe na san? Studija daje odgovore

Vrijeme provedeno pred ekranom ili slušanje glazbe prije spavanja ne ostavlja posljedice, ali samo ako se ne pretjeruje, pokazuje američko istraživanje

Mladen Smrekar srijeda, 9. veljače 2022. u 18:45

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Sleep Research, ispitalo je kako gledanje filmova, televizije, YouTube videa, pregledavanje interneta neposredno prije odlaska na spavanje utječe na san.

Dnevnički zapisi i EEG

Ispitanici su vodili dnevnik u koji su bilježili informacije vezane uz vrijeme provedeno s medijima prije spavanja, a elektroencefalografijom—testovima koji otkrivaju električnu aktivnost mozga pomoću malih metalnih diskova pričvršćenih na vlasište—zabilježeni su parametri poput dužine, dubine i kvalitete sna.

Malo fokusiranog surfanja ili gledanja  YouTubea u krevetu može imati pozitivan utjecaj na dužinu sna
Malo fokusiranog surfanja ili gledanja YouTubea u krevetu može imati pozitivan utjecaj na dužinu sna

Pokazalo se da korištenje raznih medija sat vremena prije spavanja čak pomaže u uspavljivanju. Štoviše, ako se pritom izbjegava multitasking i ako se mobiteli, tableti ili laptopi kratko koriste u krevetu, uobičajeno vrijeme spavanja čak će se i produžiti. No duža upotreba medija direktno odgađa odlazak na spavanje i skraćuje vrijeme provedeno u snu. 

Utjecaj na kvalitetu sna

No, pokazali su podaci s elektroencefalografa, ni dugo niti kratko korištenje medija prije spavanja nemaju utjecaja na samu kvalitetu sna. 

"Ako prije spavanja namjeravate gledati televiziju, slušati glazbu ili surfati po internetu, neka to bude kratko i fokusirano", preporučuje glavna autorica studije Morgan Ellithorpe sa Sveučilišta Delaware, poznata po istraživanjima binganja, višesatnog neprekidnog gledanja televizijskih serija. "Tako najvjerojatnije nećete doživjeti negativne posljedice po san."