Mobilni uređaji odvraćaju adolescente od negativnih misli prije spavanja

Australska studija baca novo svjetlo na upotrebu tehnologije kod tinejdžera

Mladen Smrekar petak, 3. ožujka 2023. u 14:12
Svaki četvrti tinejdžer redovito se uspavljuje pomoću mobilnih uređaja 📷 Freepik
Svaki četvrti tinejdžer redovito se uspavljuje pomoću mobilnih uređaja Freepik

Pretjerano korištenje mobilnih uređaja ima lošu reputaciju, no istraživači s australskog Sveučilišta Flinders sad su otkrili i njihovu dobru stranu. Naime, kako otkriva rad objavljen u časopisu Sleep Advances, oni mogu pozitivno utjecati na mirniji san tinejdžera.

Postotak tinejedžera koji se uspavljuju uz pomoć mobilnih uređaja i vrijeme koje im posvećuju
Postotak tinejedžera koji se uspavljuju uz pomoć mobilnih uređaja i vrijeme koje im posvećuju

Ova studija pokazuje da mnogi adolescenti koriste tehnologiju kako bi odvratili pažnju od negativnih misli koje su im se nakupile tijekom dana, a to im pak može pomoći da lakše utonu u san. Pokazalo se kako većina ispitanih adolescenta upravo tehnologiju koristi kao sredstvo za odvraćanje od negativnih ili uznemirujućih misli; svaki četvrti to čini redovno, a njih 38,4% ponekad.

Pasivna zabava

Doduše, studija je otkrila još nešto: mobilne uređaje prije spavanja puno češće koriste mladi koji već imaju problema sa spavanjem, zbog čega istraživači da upozoravaju da bi trebalo pronaći druge načine kojima bi se tinejdžerima pomoglo da zaspu.

Uređaji koje adolescenti koriste u krevetu
Uređaji koje adolescenti koriste u krevetu

Najomiljeniji način uspavljivanja među mladima su različiti oblici pasivne zabave, uz pomoć glazbenih aplikacija i YouTube video zapisa, ali i interakcija s vršnjacima putem Instagrama ili Snapchata te u posljednje vrijeme TikToka.

Dio rutine

"Ova studija nudi dokaze koji upućuju na to da je odnos između tinejdžera, tehnologije i sna mnogo složeniji od prethodno prihvaćene ideje da je uporaba tehnologije prije početka sna uvijek i isključivo negativna i štetna", kažu istraživači.

Aplikacije koje mladima pomažu da lakše zaspu
Aplikacije koje mladima pomažu da lakše zaspu

Dapače, studija sugerira da bi fokusirana upotreba određenih aplikacija mogla postati dio rutine uspavljivanja nekih adolescenata jer će im pomoći da odagnaju negativne misli.