Otkriveni skriveni obrasci u otvaranjima partija

Analiza milijuna partija identificira deset različitih grupa šahovskih otvaranja, a princip se može primijeniti i druge strateške igre

Mladen Smrekar četvrtak, 6. travnja 2023. u 13:38
📷 cottonbro studio
cottonbro studio

Koristeći stvarne podatke s internetske šahovske platforme, znanstvenici bečkog Complexity Science Huba i talijanskog Istraživačkog centra Enrico Fermi (CREF) proučili su sličnosti različitih otvaranja  šahovskih partija. Na temelju tih sličnosti razvili su i potpuno novu metodu klasifikacije.

Deset klastera

Istraživači su analizirali 3,746.135 šahovskih partija, poteze 18.253 igrača i 988 različitih otvaranja sa šahovske platforme Lichess i proučili tko igra koje početne partije. Ako nekoliko igrača uvijek iznova izabere dvije specifične uvodne igre, logično je da će biti slične. Iz rezultata istraživanja isključili su najčešća otvaranja koja koriste početnici i manje iskusni igrači. 

Nova mreža otvaranja šahovskih partija
Nova mreža otvaranja šahovskih partija

Analizirani su samo potezi igrača koji su na platformi Lichess imali ocjenu iznad 2000. Potpuni početnici mogli bi nasumično igrati bilo koje otvaranje, a to bi iskrivilo analizu, objašnjavaju istraživači koji su otkrili da se određena otvaranja partija mogu grupirati. Štoviše, uočeno je deset različitih klastera koji se ističu prema sličnostima u povlačenju prvih poteza. 

Standardna klasifikacija

Ti se skupovi ne podudaraju nužno s uobičajenom klasifikacijom šahovskih otvaranja. Primijećeno je kako su isti igrači više puta vukli određene početne poteze u raznim igrama pa pripadaju istom klasteru. A svaki klaster predstavlja određeni stil igre; na primjer prilično obrambeni ili vrlo napadački. 

Kompleksnost otvaranja
Kompleksnost otvaranja

Početna faza u šahu je obično kraća od 20 poteza. Ovisno o tome koje se figure prve pomiču, govori se o otvorenom, poluotvorenom, zatvorenom ili nepravilnom otvaranju. Standardna klasifikacija, takozvani ECO Code (Enciklopedija šahovskih otvaranja), dijeli ih u pet glavnih skupina: A, B, C, D i E.

Nova metoda

Nova metoda, predstavljena u časopisu Scientific Reports, omogućava precizniji način određivanja koliko je tko dobar igrač i koliko je teško određeno otvaranje partije.

Predviđanje budućih poteza
Predviđanje budućih poteza

Osnovna je pretpostavka da je otvaranje ​​koje često koristi mnogo ljudi najvjerojatnije i prilično lagano. Istraživači su provjerili različita otvaranja partija i tko ih najviše koristi. Pomoću tih podataka izračunali korelaciju između težine otvaranja i kvalitete igrača. Uz to, ova nova metoda klasifikacije može se primijeniti ne samo na šah, već i na slične igre kao što su Go ili Stratego.