Zašto hrana u svemiru ima drugačiji okus?
Istraživanje u virtualnoj stvarnosti sugerira da se arome različito percipiraju u različitim okruženjima, ali na prilično neočekivan način
Boravak u svemiru na razne načine utječe na astronaute. Neke opasnosti svemirskog leta su ozbiljne, druge su najblaže rečeno čudne, poput činjenice da je hrana u svemiru bljutavog i neprivlačnog okusa. Ovaj neobičan fenomen može postati ozbiljan problem kad se astronauti počnu mučiti kako bi u organizam unijeli dovoljno hranjivih tvari. Sve to navelo je istraživače iz Australije i Nizozemske da pokušaju otkriti moguće uzroke. Njihova zapažanja objavljena su u časopisu International Journal of Food Science + Technology.
Neočekivani rezultati
Prethodna istraživanja sugerirala su da bi problem mogao biti posljedica učinka bestežinskog stanja na raspodjelu unutarnjih tekućina u tijelu, uzrokujući oticanje lica koje se povlači kako se tijelo privikava na novo okruženje. Međutim, neki astronauti tvrde da su se njihovi problemi s hranom nastavili i nakon nestanka učinaka promjene tekućina.
Znanstvenici Sveučilišta RMIT usredotočili na to kako okolina i mentalno stanje osobe mogu utjecati na percepciju aroma, odgovornu za privlačnost neke hrane. Rezultati istraživanja sugeriraju da se barem neke arome različito percipiraju u različitim okruženjima, ali na prilično neočekivan način.
Testovi u virtualnoj stvarnosti
Testovi dakako nisu provedeni u svemiru nego u virtualnoj stvarnosti koja je simulirala iskustvo boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ovo VR okruženje uključivalo je plutajuće objekte za simulaciju mikrogravitacije, aparaturu koja izaziva osjećaj nereda i zatvorenosti i pozadinski šum koji oponaša glasne zvukove koji se mogu čuti unutar ISS-a.
Istraživači su sudionicima ispitivanja dali uzorke triju različitih mirisa: vanilije, badema i limuna, a oni su intenzitet svakog mirisa ocjenjivali prvo u normalnoj prostoriji, a zatim i u simuliranom ISS okruženju. Potpuno neočekivano, dok je miris limuna ostao isti u oba okruženja, druga dva mirisa činila su se intenzivnijima u simuliranom okruženju. Istraživači su razlog pronašli u benzaldehidu, hlapljivom aromatskom spoju koji se nalazi u bademima i vaniliji, ali ne i u limunu.
Kontekstualna percepcija mirisa
Studija ne daje odgovore na pitanje zašto astronautska osjetila okusa i mirisa ostaju otupljena nakon što prestane promjena tekućine. Ona podržava hipotezu da je percepcija mirisa kontekstualna i ukazuje na moguće načine ublažavanja problema.
Otkrivanje spojeva koji zadržavaju privlačnost hrane u okruženjima poput ISS-a, ili čak postaju privlačniji nego inače, moglo bi utjecati na prehranu astronauta, ali i ljudi na Zemlji, smatraju istraživači.
"Ova bi studija trebala pomoći u personalizaciji prehrane ljudi u društveno izoliranim situacijama i prostorima, poput staračkih domova, i značajno poboljšati njihov unos hrane", kažu istraživači.