Kako organizirati rad od kuće u 2021.?

Došli smo do kraja ove teške godine, dodatno istraumatizirani serijom potresa ovih dana. Pomalo je pandemija pala u drugi plan, ali tu je ona, opet će se vratiti uskoro na naslovnice. Novo normalno će trajati još dugo, a rad od kuće postati nešto sasvim uobičajeno...

Miro Rosandić četvrtak, 31. prosinca 2020. u 06:00

Pandemija je zauvijek promijenila naš odnos prema radu od kuće, a neke velike svjetske kompanije su već objavile da će trajno svoje zaposlenika, koji sada rade od kuće, ostaviti u tom organizacijskom modelu.

Očito sve manje postaje bitno hoće li pandemija kroz koiji mjesec biti stavljena pod kontrolu, jedna nova praksa ostat će živjeti i dalje, a to je – rad od kuće i za stalno zaposlene djelatnike. Nije taj način organizacije rada u stvari ništa novo, osobito ne među informatičarima. No, tek pojavom pandemije, rad od kuće postao je masovniji nego ikad, a na iznenađenje mnogih, pokazao se i sasvim prihvatljivim modelom trajnog organizacijskog rješenja. Tako je sasvim izvjesno da će i nakon potpunog nestanka korone, rad od kuće u brojnim tvrtkama ostati jedna od mogućih opcija za barem dio, ako ne i sve njihove zaposlenike.

Zato smo odlučili na početku godine, umjesto uobičajenih tema o tehnologijama koje dolaze, temu broja posvetiti radu od kuće, kao “novom normalnom”, na koje nam se nije bilo teško priviknuti. Temu su udruženim snagama pripremili Matija i Davor, a bez obzira na to jeste li se već zadovoljavajuće organizirali za rad od doma ili niste, u ovoj temi pronaći ćete mnogo korisnih informacija i prijedloga za odabir brojnih alata koji bi vam mogli značajno olakšati život. Uz softverski dio, tema sadrži i hardverski, naravno, opet s fokusom na brojna komunikacijska pomagala za udaljenu kolaboraciju te pregled multifunkcijskih pisača i raznih sitnih dodataka za ugodniji rad od kuće.

Na samom početku Buga dočekat će vas dva hard-hita – ovaj put radi se o dvije grafičke kartice: AMD Radeonu RX 6900 XT, koji je namijenjen najzahtjevnijim kupcima, te bitno jeftinijoj Gainward RTX 3060 Ti Phoenix GS, koja je dosad najpovoljnija Nvidijina kartica bazirana na arhitekturi Ampere.

Odmah nakon grafičkih kartica, na red dolazi recenzija nove generacije prijenosnika Dell XPS 15 9500. Impresivan je to laptop, koji spada u sam vrh Dellove ponude – opremljen je UHD ekranom, golemim touchpadom, 32 GB DDR4 RAM-a, a uz SSD od 1 TB, može se dodati još jedan SSD. Dizajn XPS-a standardno je elegantan, uz malu masu od samo dva kg, i autonomiju od skoro deset sati. Za cijenu bolje nemojte ni pitati…

U bogatom pregledu raznih audiouređaja, istaknuo bih Sony WH-1000XM4, novu generaciju vrlo hvaljenih Sonyjevih naglavnih modela s aktivnim blokiranjem buke. Davor je i ovom generacijom oduševljen, pa su slušalice dobile našu preporuku. Usput budi rečeno, točno su upola jeftinije od prvih Appleovih slušalica istog tipa, koje spominjem na kraju svoje ovomjesečne kolumne.

Veliki usporedni test pametnih satova s cijenom do 1.500 kuna svakako je zaslužio posebno isticanje. Prikupili smo čak 22 modela, pa je Denisu trebalo skoro dva mjeseca da ih sve isproba i stekne dovoljno dojmova kako bi ih mogao usporediti i opisati. Najjeftiniji model košta samo 289 kuna, a dva najskuplja 1.499 kuna. Svi ostali su negdje između, i jasno je da se radi o vrlo šarolikom društvu, pa tako svi oni koji se ne žele zaletavati i kupovati skupe satove, mogu u ovom pregledu pronaći nešto za sebe. Jedan od opisanih satova koristim već godinu i pol, i mogu vam reći da sam vrlo zadovoljan i ne čudi me što ga je i Denis proglasio “našim izborom”.

Na kraju ovog broja, kao i svakog siječnja, dočekat će vas “Bugove igre godine”, ovaj put se to, naravno, odnosi na groznu 2020., koja je, začudo, u ovom segmentu bila vrlo plodonosna. Nekada nam je bila teška muka bila izdvojiti bilo koji naslov kao ukupno najbolji, a ovaj smo put imali i previše kandidata, pa smo se jedva dogovorili, odnosno, kao što ćete pročitati, gotovo da i nismo, ali na kraju jesmo. Nažalost, tradicionalno druženje autora i urednika, uz kuhano vino i malo meze, izostalo je, i zamijenili smo ga sjedenjem pred web-kamerama i komunikacijom kroz Teamse. Korporativno i hladno, nadam se ne i trajno.

Detaljniji uvid u sadržaj potražite na stranici novog broja Buga. Od danas je dostupan i na kioscima.