Raspberry Pi, kamera i malo programiranja doveli do "uradi sam" radara

Kako bi upozorio na preveliku brzinu vožnje pojedinih automobila u blizini škole gdje živi, jedan je Novozelanđanin izradio vlastitu kameru koja snima prekršitelje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. ožujka 2020. u 17:30

Peter Lowden živi u Aucklandu na Novom Zelandu, u blizini škole, i zabrinut je za sigurnost djece i ostalih pješaka koji se onuda kreću – pogotovo jer tim susjedstvom automobili nerijetko jure brzinama daleko većima od dozvoljenih, čak i preko 100 km/h. Lowden je, srećom, informatičar i entuzijast, pa je odlučio svoje vještine staviti u službu sigurnosti prometa.

Nabavio je mini računalo Raspberry Pi, malenu web kameru, te 3D pisačem izradio kućište za nju. S Interneta je skinuo ponešto programskog koda, malo ga doradio i u konačnici – izradio jeftini i jednostavni "radar" koji snima automobile i mjeri njihovu brzinu. Stvar funkcionira tako što kamera, postavljena na okvir prozora Lowdenove kuće, snima dio ceste ispred nje. Malo mjerenja stvarnih udaljenosti među predmetima u kadru, matematike, finog podešavanja, i softver je u stanju sa snimke izračunati koliko brzo se koji automobil kretao.

Ne narušava privatnost

Nakon nekoliko tjedana ugađanja sustava, ova "uradi sam" prometna kamera ima prilično visoku razinu točnosti mjerenja. Njezin autor kaže kako je odstupanje manje od 2 km/h. Dakako, do sada je zabilježio veći broj prekršitelja, s time da je snimljeni rekorder naseljem prošao brzinom višom od 150 km/h.

Lowdenov izum zainteresirao je i lokalnu policiju. Službenici su ga posjetili zabrinuti za privatnost vlasnika vozila, pa ih je on morao uvjeriti da njegov sustav ne snima registracijske oznake vozila, već im samo bilježi brzinu snimajući ih s boka. Sve je načinio kako bi upozorio na problem prebrzih vozača, a policiji je viđeno bilo dovoljno da mu ne zabrani daljnje snimanje prometnih prekršitelja.