Ključne najave s Microsoft Builda 2022

Obraćanje izvršnog direktora Microsofta Satye Nadelle tijekom Builda također je bilo fokusirano na strategiju tvrtke da osnaži developere da ubuduće mogu biti još agilniji i inovativniji uz višu razinu sigurnosti

Bug.hr petak, 3. lipnja 2022. u 23:58

Microsoft je na svojoj trodnevnoj godišnjoj konferenciji Build 2022, održanoj prošlog tjedna, najavio nove alate i ažuriranja značajki za zajednicu developera. Većina značajki stvorena je da developerima olakša kreiranje izvornih aplikacija za više platformi, migriranje u Azure oblak i poboljša vidljivost aplikacija u Microsoft storeu.

Ažuriranja i inovacije dio su nekoliko ključnih kategorija:

  • Utjecaj umjetne inteligencije i razvoja potpomognutog umjetnom inteligencijom – održavanje tijeka rada developera.
  • Više prilika uz Windows za developere s uključenim novim uzorcima hibridnih AI aplikacija za krajnje točke.
  • Održavanje produktivnosti developera – predstavljanje tehnoloških inovacija koje će pomoći da  se taj isti osjećaj tijeka rada širi kroz organizaciju uz automatizaciju.

Ostale novosti uključuju:

  • Okruženja za developere u oblaku i DevSecOps, uključujući novosti o korisničkom sučelju višeplatformne aplikacije .NET, inače poznate kao .NET MAUIkoje je od sada generalno dostupna.
  • Cloud izvorne aplikacije koje pružaju nove razine skaliranja i performansi uz veću pouzdanost, uključujući Azure Container Apps, uslugu hostinga bez poslužitelja pa se developeri mogu usredotočiti na aplikacije umjesto na upravljanje temeljnom infrastrukturom oblaka.
  • Microsoft Intelligent Data Platform, nova, integrirana platforma koja objedinjuje baze podataka, analitiku i upravljanje kako bi osnažila organizacije da ulažu više vremena u stvaranje vrijednosti umjesto u integraciju i upravljanje fragmentiranim posjedom podataka.
  • Microsoft Store Ads, novi proizvod osmišljen kako bi pomogao developerima da razvijaju svoje poslovanje tako što će svoje aplikacije ili igre prikazati odgovarajućim korisnicima u pravom trenutku. U nadolazećim mjesecima developeri mogu sudjelovati u pilot programu, u kojem će moći kreirati reklamne kampanje za Microsoft Store koristeći Microsoft Advertising.
  • Novo Live Share iskustvo za aplikacije na Teams platformi, koje dijeljenje zaslona na sastancima podiže na višu razinu čineći sastanke interaktivnijima. Developeri mogu izraditi Live Share aplikacije u Teamsima koje sudionicima sastanka omogućuju da uređuju, dodaju bilješke, zumiraju i komuniciraju s dijeljenim sadržajem na nove načine.
  • Metaverse stvara potpuno novo okruženje za povratne informacije i priliku za poslovanje. Metaverse iskustva omogućit će korisnicima da učinkovitije modeliraju, automatiziraju, simuliraju i predviđaju promjene unutar svojih industrijskih okruženja, dobiju bolji osjećaj prisutnosti u novom svijetu hibridnog rada i stvore prilagođene imerzivne svjetove kako bi otvorili nove prilike za povezivanje i eksperimentiranje.

Obraćanje izvršnog direktora Microsofta Satye Nadelle tijekom Builda također je bilo fokusirano na strategiju tvrtke da osnaži developere da ubuduće mogu biti još agilniji i  inovativniji uz višu razinu sigurnosti. Nadella je istaknuo pojam „tijek rada developera“ (developer flow), termin koji sugerira da se korisnici i dobavljači usluga moraju uklopiti u način razmišljanja uobičajen u svijetu developera. "Želimo olakšati developerima prijelaz od ideje do koda, od koda do oblaka te od oblaka do cijelog svijeta,“ komentirao je.