Elon Musk suočen s optužbom da je manipulirao cijenom dogecoina

Meme kriptovaluta dogecoin odavno je jedna od omiljenih najbogatijem čovjeku svijeta, a često je o njoj govorio i tvitao. Sada jedna skupina ulagača tvrdi da je to činio kako bi izvukao korist

Sandro Vrbanus petak, 2. lipnja 2023. u 21:30

Skupina američkih investitora podigla je tužbu protiv Elona Muska, u kojoj tvrde da je on svojim objavama na društvenim mrežama i javnim nastupima umjetno podizao cijenu meme kriptovalute dogecoin, a sve kako bi na tome zaradio novac sebi ili kompaniji Tesla. Veza Muska i dogecoina seže nekoliko godina u prošlost, još otkako se ovaj altcoin prvi puta pojavio na tržištu. Musk je uvijek govorio kako mu je upravo dogecoin omiljena kriptovaluta te jedina koju posjeduje, pored bitcoina i ethereuma.

Sporno pumpanje cijene

Nemali broj puta direktor Tesle i vlasnik Twittera je o dogecoinu tvitao, što je gotovo uvijek dovodilo do porasta vrijednosti te kriptovalute. Isti učinak na cijenu imalo je i njegovo tituliranje samoga sebe "dogefatherom", potom i nastup u humorističnoj emisiji Saturday Night Live, gdje se dogecoin također spominjao. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je na Teslinom webshopu dogecoin omogućen kao sredstvo plaćanja. Posljednji u nizu takvih poteza bio je privremeno postavljanje dogea umjesto plave ptičice kao glavnog logotipa Twittera.

Svi ovi javni istupi, tvrde sada tužitelji, imali su za cilj privlačenje pažnje i povećanje vrijednosti dogecoina, od čega se Musk izravno okoristio. Primjerice, kada je Twitterov logotip zamijenio dogeom, vrijednost te kriptovalute bila je porasla za 30%, a Musk je potom prodao svoju kriptoimovinu vrijednosti oko 124 milijuna dolara u dogecoinu. Ovo je jedan u nizu dokaza, stoji u optužnici, za manipulaciju tržištem i trgovanje s povlaštenim informacijama.

Ukupno je, kažu, Musk svojim istupima tijekom nekoliko godina uspio umjetno podići cijenu dogecoina za više od 36.000%, potom je puštajući da padne te iskorištavajući te oscilacije u svoju korist