Koronavirus značajno srušio vrijednost bitcoina

Cijena bitcoina na burzama potonula je posljednjih dana, što se tumači reakcijom tržišta i ulagača na proglašenje pandemije i sve ozbiljnijih posljedica koronavirusa 2019-nCoV

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. ožujka 2020. u 20:00

Prije točno mjesec dana koronavirus bio je tek epidemija koja je zahvatila Kinu i poneku drugu zemlju, na nas je utjecao tek obustavom letova i paketnog prometa iz Kine, a ulagači su u bitcoinu počeli tražiti sigurnost u doba ekonomske neizvjesnosti. Tada je potražnja za najpopularnijom kriptovalutom porasla, pa je i njezina cijena nakon dugo vremena bila premašila 10.000 dolara.

Bitcoin u crvenom

Oštar pad cijene bitcoina
Oštar pad cijene bitcoina

No, proglašenjem pandemije i sa sve ozbiljnijim posljedicama širenja koronavirusa na gospodarstvo koje vidimo diljem svijeta, reagirala su i tržišta dionica, ali i kriptovaluta. Pokazalo se da bitcoin i druge kriptovalute ipak nisu tako sigurna imovina u doba moguće recesije, pa je krenula velika rasprodaja.

Samo u posljednja 24 sata cijena bitcoina tako je pala za preko 25%, i strovalila se na razine od oko 6.000 američkih dolara.

Koronavirus je ovoga puta istaknut kao osnovni uzrok pada vrijednosti bitcoina. Ulagači su, čini se, zaboravili na optimizam povezan s nadolazećim "halvingom" odnosno prepolovljenjem nagrada koje se dobivaju rudarenjem, a u ovom kriznom trenutku više niti ne smatraju da je bitcoin "sigurna luka" kada vrijednosti ostale, nedigitalne, imovine padaju.