Koronavirus značajno srušio vrijednost bitcoina

Cijena bitcoina na burzama potonula je posljednjih dana, što se tumači reakcijom tržišta i ulagača na proglašenje pandemije i sve ozbiljnijih posljedica koronavirusa 2019-nCoV

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. ožujka 2020. u 20:00

Prije točno mjesec dana koronavirus bio je tek epidemija koja je zahvatila Kinu i poneku drugu zemlju, na nas je utjecao tek obustavom letova i paketnog prometa iz Kine, a ulagači su u bitcoinu počeli tražiti sigurnost u doba ekonomske neizvjesnosti. Tada je potražnja za najpopularnijom kriptovalutom porasla, pa je i njezina cijena nakon dugo vremena bila premašila 10.000 dolara.

Bitcoin u crvenom

Oštar pad cijene bitcoina
Oštar pad cijene bitcoina

No, proglašenjem pandemije i sa sve ozbiljnijim posljedicama širenja koronavirusa na gospodarstvo koje vidimo diljem svijeta, reagirala su i tržišta dionica, ali i kriptovaluta. Pokazalo se da bitcoin i druge kriptovalute ipak nisu tako sigurna imovina u doba moguće recesije, pa je krenula velika rasprodaja.

Samo u posljednja 24 sata cijena bitcoina tako je pala za preko 25%, i strovalila se na razine od oko 6.000 američkih dolara.

Koronavirus je ovoga puta istaknut kao osnovni uzrok pada vrijednosti bitcoina. Ulagači su, čini se, zaboravili na optimizam povezan s nadolazećim "halvingom" odnosno prepolovljenjem nagrada koje se dobivaju rudarenjem, a u ovom kriznom trenutku više niti ne smatraju da je bitcoin "sigurna luka" kada vrijednosti ostale, nedigitalne, imovine padaju.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi