Srednjoafrička Republika druga je u svijetu koja za službenu valutu ima bitcoin

Siromašna afrička država bez izlaska na more i s penetracijom korištenja Interneta od samo 11% postala je druga bitcoin oaza u svijetu, nakon što je njihov parlament prihvatio ovu kriptovalutu kao službenu

Sandro Vrbanus subota, 30. travnja 2022. u 11:05

Bitcoin je postao paralelna službena državna valuta u još jednoj zemlji, Nakon Salvadora, gdje je tu ideju "progurao" mladi progresivni predsjednik Nayib Bukele, bitcoin će postati službenom valutom i sredstvom plaćanja u Srednjoafričkoj Republici. Ova se zemlja smjestila između Kameruna, Čada, Sudana, Južnog Sudana, DR Konga i Republike Kongo, tj. nema izlaz na more, a u njoj živi oko 6 milijuna stanovnika.

Od tih 6 milijuna, tek oko 11% stanovništva koristi se Internetom (nacionalna domena je .cf). Riječ je o prilično siromašnoj zemlji, smještenoj u donjih 10% svjetske ljestvice po bruto nacionalnom dohotku, no i zemlji koja ima velika prirodna bogatstva u obliku nalazišta dijamanata, zlata i uranija. Službena valuta Srednjoafričke Republike je CFA franak, koji se koristi još i u Čadu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Gabonu, Kamerunu i Republici Kongo. Otprije nekoliko dana ovaj status u Srednjoafričkoj Republici ima i – bitcoin.

Politički potez?

Ovaj je prijedlog službeno prihvaćen u tamošnjem parlamentu, a predsjednik Faustin-Archange Touadera poručio je da će uvođenje bitcoina kao druge nacionalne valute otvoriti nove mogućnosti i poboljšati živote stanovnicima. "Ovaj potez stavlja Srednjoafričku Republiku na kartu svijeta kao jednu od najhrabrijih i vizionarskih zemalja", poručio je.

Zastava i lokacija Srednjoafričke Republike
Zastava i lokacija Srednjoafričke Republike

I dok se mnogi slažu da ovaj potez iz ekonomskog i monetarnog gledišta nema pretjerano smisla, čini se kako je riječ o primarno političkoj poruci. Uvođenje bitcoina tumači se kao namjera vladajućih da umanje značaj CFA franka, koji vuče korijene iz doba kada je ova afrička regija bila francuska kolonija. CFA u nazivu valute znači "Communauté française d'Afrique" (Francuska zajednica Afrike), a vrijednost joj je vezana uz euro – pa se uvođenjem bitcoina ova zemlja pokušava udaljiti od francuskog utjecaja.