Srednjoafrička Republika druga je u svijetu koja za službenu valutu ima bitcoin

Siromašna afrička država bez izlaska na more i s penetracijom korištenja Interneta od samo 11% postala je druga bitcoin oaza u svijetu, nakon što je njihov parlament prihvatio ovu kriptovalutu kao službenu

Sandro Vrbanus subota, 30. travnja 2022. u 11:05

Bitcoin je postao paralelna službena državna valuta u još jednoj zemlji, Nakon Salvadora, gdje je tu ideju "progurao" mladi progresivni predsjednik Nayib Bukele, bitcoin će postati službenom valutom i sredstvom plaćanja u Srednjoafričkoj Republici. Ova se zemlja smjestila između Kameruna, Čada, Sudana, Južnog Sudana, DR Konga i Republike Kongo, tj. nema izlaz na more, a u njoj živi oko 6 milijuna stanovnika.

Od tih 6 milijuna, tek oko 11% stanovništva koristi se Internetom (nacionalna domena je .cf). Riječ je o prilično siromašnoj zemlji, smještenoj u donjih 10% svjetske ljestvice po bruto nacionalnom dohotku, no i zemlji koja ima velika prirodna bogatstva u obliku nalazišta dijamanata, zlata i uranija. Službena valuta Srednjoafričke Republike je CFA franak, koji se koristi još i u Čadu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Gabonu, Kamerunu i Republici Kongo. Otprije nekoliko dana ovaj status u Srednjoafričkoj Republici ima i – bitcoin.

Politički potez?

Ovaj je prijedlog službeno prihvaćen u tamošnjem parlamentu, a predsjednik Faustin-Archange Touadera poručio je da će uvođenje bitcoina kao druge nacionalne valute otvoriti nove mogućnosti i poboljšati živote stanovnicima. "Ovaj potez stavlja Srednjoafričku Republiku na kartu svijeta kao jednu od najhrabrijih i vizionarskih zemalja", poručio je.

Zastava i lokacija Srednjoafričke Republike
Zastava i lokacija Srednjoafričke Republike

I dok se mnogi slažu da ovaj potez iz ekonomskog i monetarnog gledišta nema pretjerano smisla, čini se kako je riječ o primarno političkoj poruci. Uvođenje bitcoina tumači se kao namjera vladajućih da umanje značaj CFA franka, koji vuče korijene iz doba kada je ova afrička regija bila francuska kolonija. CFA u nazivu valute znači "Communauté française d'Afrique" (Francuska zajednica Afrike), a vrijednost joj je vezana uz euro – pa se uvođenjem bitcoina ova zemlja pokušava udaljiti od francuskog utjecaja.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi