Dell XPS 13 Plus s touch barom

Dellov novi XPS 13 prijenosnik izvana izgleda dosta sličan svom prethodniku, no s nutarnje strane su se dogodile određene promjene – nestao je red s funkcijskim tipkama koje su zamijenjene sa svojevrsnim touch barom

Stjepan Bilić subota, 8. siječnja 2022. u 08:30

Dell je na CES 2022 donio i novi XPS 13 prijenosnik kojem je u nazivu dodan i dodatak Plus. Izvana se i ne razlikuje previše od svog prethodnika, ali s nutarnje strane Dell je uveo neke promjene. Prvo što će većini upasti u oči je nedostatak reda funkcijskih tipki kojeg je Dell zamijenio s touch barom. Zatim tu je i redizajn tipkovnice koja je sada potpuno ravna, odnosno nema više vidljivog razmaka među tipkama, a i touchpad je postao oku nevidljiv.

Dell je novi dizajn ocijenio minimalističkim i modernim. Kakav god dizajn bio, jedno je sigurno, korisnicima će trebati neko vrijeme da se priviknu na njega. Pogotovo u memoriranju krajnjih dijelova touchpada, a koji se inače nalaze između lijeve i desne Alt tipke. Što se touch bara tiče, pomoću Fn tipke moguće je aktivirati različite setove tipki – funkcijske (ESC, F1, F2…) i multimedijalne (zvuk, mikrofon…).

Ako vas sve ovo malo podsjeća na Appleov Touch bar, samo vam se čini. Iako donekle dijele ideju, Dellov se razlikuje u tome što sadrži samo dva rasporeda tipki – funkcijski i multimedijalni te se oni ne mijenjanju ovisno o aplikaciji koja se koristi kako što je slučaj kod prijašnjih MacBooka.

Što se tehnikalija tiče kupcima će na raspolaganju biti 13,4“ InfinityEdge OLED zasloni FHD+, 3.5K i 4K razlučivosti, najnovija 12. generacija Intelovih procesora te ovisno o konfiguraciji između 8 GB i 32 GB LPDDR5 RAM-a te između 256 GB i 2 TB SSD podatkovnog prostora.

Početna cijena na američkom tržištu kreće od 1.199 USD pa naviše, ovisno o konfiguraciji.