HP Elite Dragonfly - konvertibilni poslovni prijenosnik

HP je predstavio konvertibilno prijenosno računalo za poslovne korisnike – Elite Dragonfly koje osim što je brzo i lagano, je i izrađeno od reciklirane plastike prikupljene u Oceanima

Stjepan Bilić petak, 20. rujna 2019. u 06:00

Osim što je predstavio novi zakrivljeni monitor za poslovne korisnike – S430c, HP je istovremeno predstavio i novo prijenosno računalo koje je također namijenio poslovnim korisnicima – Elite Dragonfly. Osim po zanimljivom nazivu ovaj prijenosnik se ističe po još nečemu – dijelom je izrađen od reciklirane plastike koja je prikupljena u Oceanima.

Naravno ovo mu nisu i jedine značajke vrijedne pažnje. Tehničke specifikacije su također u vrhu, Dragonfly može se opremiti s Intelovim procesorima osme generacije (do Core i7-8665U) te s do 16 GB RAM-a (LPDDR3). Jedina zamjerka kod memorije bi bila što je ista zalemljena na matičnu ploču pa ju nije moguće naknadno nadograditi.

Podatkovnog prostora ne bi trebalo nedostajati, jer će Dragonfly biti moguće nabaviti u konfiguraciji sa SSD-om kapaciteta do 2 TB (PCIe NVMe SSD). U slučaju potrebe za još većim podatkovnim prostorom tu su USB portovi i čitač memorijskih kartica za dodatna proširenja.

Osim po snažnom hardveru, Dragonfly se ističe i po dugotrajnoj autonomiji koja ovisno o načinu upotrebe prijenosnika i vrsti odabrane baterije može biti između 16,5 sati (38 Whr) i 24,5 sati (56 Whr). Jednom kad se isprazni, baterija će zahvaljujući podršci za tehnologiju brzog punjenja do 50% napunjenosti stići unutar 30 minuta.

Kupcima su na raspolaganju tri vrste zaslona – 13,3“ FHD, 13,3“ 4K HDR, ili 13,3“ SureView FHD zaslon. Prvi se odlikuje osvjetljenjem od 400 nita, drugi od 550, a treći osvjetljenjem od 1.000 nita. Dodatno, SureView zaslon spriječit će znatiželjnike u otkrivanju prikazanog sadržaja na zaslonu. Za dodatnu privatnost tu je poklopac za web kameru, a za dodatnu sigurnost HP je dodao i skener otiska prsta.

Što se tehnologija tiče, Dragonfly podržava Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth i 4G LTE mreže. Također podržana je i digitalna olovka što će znati cijeniti korisnici koji ovaj prijenosnik budu željeli koristiti i kao tablet. HP Elite Dragonfly ima dva Thunderbolt 3 porta, jedan USB 3.1 port, te jedan HDMI i 3,5-milimetarski audio port.

Prijenosnik teži manje od jednog kilograma i otporan je na udarce, padove i druge nedaće prema standardu MIL-STD 810G. Na tržište stiže tijekom idućeg mjeseca (od 25. listopada 2019.) po početnoj cijeni od 1.549 USD.